Επενδύσεις: Για μεγαλύτερα κέρδη, γίνετε πιο επιθετικοί

Το ρίσκο και η επιστροφή επί μίας επένδυσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο: Αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερες επιστροφές, τότε πρέπει να παίρνεις περισσότερα ρίσκα. Αν παίρνεις λιγότερα ρίσκα, τότε πιθανότατα θα έχεις χαμηλότερες επιστροφές.

Ο πρωταρχικός στόχος κάθε επενδυτή είναι να βρίσκει τρόπους να περιορίζει το ρίσκο ενώ ταυτόχρονα να έχει τις καλύτερες επιστροφές. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι η σωστή επιλογή μετοχών: Όσο καλύτεροι είμαστε στην αναγνώριση “καλών” επενδύσεων, τόσο μικρότερο είναι το ρίσκο που παίρνουμε.

Ο δεύτερος τρόπος περιορισμού του ρίσκου είναι η πειθαρχημένη διαχείριση του χρήματος. Η συστηματική προστασία του κεφαλαίου μας είναι ένας τρόπος ελέγχου του ρίσκου. Όσο κι αν βοηθάει η επιλογή καλών επενδύσεων, τελικά η διαχείριση του χρήματος είναι αυτή που καθορίζει το επίπεδο του ρίσκου μας.

Αν θέλετε να γίνετε πιο “επιθετικοί” και να βγάλετε περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να προσαρμόσετε την επιλογή των μετοχών σας, τη διαχείριση των χρημάτων σας, ή και τα δύο. Αλλά πώς αναλαμβάνουμε το αυξημένο ρίσκο που απαιτείται για την επίτευξη καλύτερων επιστροφών;

1. Αλλάξτε τρόπο σκέψης.

Για να εξελιχθείτε ως επενδυτής, θα πρέπει να βγείτε από την comfort zone σας. Αρχίστε να εστιάζετε λιγότερο στα χρηματικά ποσά και περισσότερο στα ποσοστά.

2. Αλλάξτε την επιλογή των μετοχών σας.

Πρέπει να βρείτε τα είδη των μετοχών που σας κάνουν να νιώθετε περισσότερη άνεση. Πολλοί επενδυτές επιλέγουν μετοχές μικρών εταιριών σε χαμηλές τιμές επειδή προκαλούν περισσότερη κίνηση. Αν και εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, μπορείτε να το αντισταθμίσετε με πιο επιθετική διαχείριση των χρημάτων σας.

3. Αποδεχθείτε τις ζημίες.

Αν προσπαθείτε μόνιμα να αποφύγετε όλες τις ζημίες, τότε δεν θα παίρνετε ποτέ κανένα ρίσκο. Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερες επιστροφές, τότε θα πρέπει να είστε διατεθιμένοι να ανεχθείτε και περισσότερες απώλειες. Είναι μία απλή και αναπόφευκτη δυναμική.

4. Εφαρμόστε μία πιο ενεργή διαχείριση.

Πολλές φορές, ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης των καλύτερων μετοχών μας είναι να τις παίζουμε σε διαφορετικές περιόδους. Μπορεί να πουλήσετε μία μετοχή την ίδια μέρα που την αγοράσατε και μία άλλη μετά από μήνες. Αυτή η μέθοδος είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να γίνετε πιο επιθετικοί. Η διαφοροποίηση του χρονικού περιθωρίου αλλάζει όλη τη δυναμική διατήρησης μίας μετοχής.

5. Να είστε υπομονετικοί.

Αν θέλετε να γίνετε πιο επιθετικοί, θα πρέπει να γίνετε ταυτόχρονα και πιο υπομονετικοί κάποιες φορές δείχνοντας ανοχή στην αστάθεια. Συχνά είναι αναγκαίο απλά να περιμένετε με υπομονή την εξέλιξη μίας κατάστασης. Η τάση που έχουν πολλοί να ξεφορτώνονται οποιαδήποτε μετοχή δεν τους αποφέρει άμεσα όλα όσα θέλουν αντικατοπτρίζει ουτοπικές προσδοκίες.

Η αγορά μας προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες και η ικανότητά μας να τις κεφαλαιοποιήσουμε είναι μία ατέλειωτη εξισορρόπηση των ρίσκων και των πιθανών επιστροφών. Αν προσαρμόσουμε τον τρόπο σκέψης και τις μεθόδους μας, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε περισσότερο ρίσκο και αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα μεγαλύτερων κερδών.

Exit mobile version