Επενδύσεις: Πώς να βγάλετε χρήματα από την αγορά ακινήτων

Οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν εισόδημα από την αγορά ακινήτων επενδύοντας σε real estate κεφάλαια, σε ETF (Χρηματιστηριακώς Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) ή REIT (Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητα), ή προσφέροντας τα ακίνητά τους για ενοικίαση.

Το real estate αποτελεί μία εναλλακτική επένδυση που προσφέρεται ως αντιστάθμιση της αστάθειας στο χρηματιστήριο. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να βγάλει χρήματα από την αγορά ακινήτων;

Προσθέστε στο portfolio σας επενδύσεις σε ακίνητα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί επενδυτές στρέφονται στις επενδύσεις σε ακίνητα είναι ότι, ως επενδυτικά αγαθά, έχουν χαμηλή συσχέτιση με την αγορά και προσφέρουν προστασία ενάντια στον πληθωρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι, σε κάθε περίπτωση, η επέκταση των επενδυτικών αγαθών σε ένα portfolio οδηγεί σε χαμηλότερο ρίσκο.

Η ύπαρξη επενδύσεων σε ακίνητα στο portfolio σας αποτελεί καλή τακτική ενίσχυσης της διαφοροποίησής του. Ακόμα κι αν η άμεση επένδυση στο real estate σας φαίνεται υπερβολικά ακριβή και ριψοκίνδυνη, μπορείτε πάντα να στραφείτε σε real estate funds, σε ETF ή ακόμα και σε REIT.

Όπως υποστηρίζει ο ανώτερος διευθυντής της χρηματομεσιτικής εταιρίας E-Trade, Rick Swope, οι επενδύσεις στο real estate μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να δημιουργήσουν μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος. “Με αυτές τις επενδύσεις, οι καθημερινοί επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στην αγορά ακινήτων με χαμηλότερους φραγμούς εισόδου.”

Οι επενδύσεις των real estate funds και των REIT αφορούν σε διαμερίσματα, πύργους κινητής τηλεφωνίας, εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων. Ο συνδυασμός των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών είναι αυτός που επιτρέπει στα funds και στις REIT να αγοράζουν ποσοστά αυτών των διαφόρων ακινήτων.

Διαφοροποποιηθείτε με real estate funds.

Στην ουσία, το real estate fund είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που αγοράζει μετοχές με την ασφάλεια που προσφέρουν οι δημόσιες εταιρίες real estate, ενώ μία REIT λειτουργεί σαν μετοχή.

“Όταν επιλέγετε μεταξύ των ETF ή των αμοιβαίων κεφαλαίων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας κάποια βασικά σημεία του κεφαλαίου,” εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Sonoma Wealth Advisors, Daren Blonski. “Πρώτον, πρέπει να δείτε πόσα assets έχει το κεφάλαιο. Είναι σημαντικό να επιλέγετε μεγάλα κεφάλαια που κινούνται πολύ στο χρηματιστήριο. Δεύτερον, μάθετε την ιστορία του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τη γενική του απόδοση και συνέπεια. Τρίτον, πρέπει να δείτε τους δείκτες δαπανών των κεφαλαίων.”

Οι REIT προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αποδίδουν και προσελκύουν επενδυτές που αναζητούν επιπλέον ευκαιρίες παραγωγής εισοδήματος στο portfolio τους.

Κατά τον κ. Swope, “Αυτό που περιμένει κάποιος από τις REIT είναι να κατανέμουν τουλάχιστον το 90% του φορολογήσιμου εισοδήματός τους, συνεπώς οι επενδυτές τείνουν να κλίνουν προς αυτές ακριβώς επειδή παρέχουν ένα σταθερό cash flow”.

Η επένδυση σε μεμονωμένες REIT προσφέρει το εισόδημα που αναζητούν οι επενδυτές αλλά, από την άλλη, θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη καθώς μπορεί να γίνει μόνο σε ένα είδος ακινήτου (π.χ. εμπορικά κέντρα). Κάθε επενδυτής πρέπει να είναι προετοιμασμένος να διεξάγει “επισταμένη έρευνα και να αντιμετωπίσει το ρίσκο της μία και μόνο επένδυσης,” καταλήγει ο κ. Swope.

Τα ETF ακινήτων σας διαφοροποιούν.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και τα ETF, όπως είναι το Invesco Real Estate Fund (REINX) και το Vanguard Real Estate ETF (VNQ), έχουν περισσότερα assets και μπορούν να προσθέσουν διαφοροποίηση στο portfolio σας και χρήματα στο εισόδημά σας.

Η απόφαση του αν θα επενδύσετε σε ένα ETF ή σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο εξαρτάται από τους στόχους σας και το πόσο θέλετε να ρισκάρετε. Τα ETF είναι παθητικά στη διαχείρισή τους, αντικατοπτρίζουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ακινήτων και είναι πιο ρευστά αφού λειτουργούν λίγο-πολύ όπως τις μετοχές.

“Τα REIT και τα αμοιβαία κεφάλαια είναι λιγότερα ρευστά, γι’ αυτό και οι επενδυτές πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως μερίσματα ή επενδύσεις με προοπτικές ανάπτυξης – και όχι ως βραχυπρόθεσμες επενδύσεις,” επισημαίνει ο κ. Swope. “Αν και τα κεφάλαια των ακινήτων προσφέρουν στους επενδυτές προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες εισοδήματος, θα πρέπει να θυμάστε ότι οποίο όφελος φορολογείται ως κανονικό εισόδημα.”

Το crowdfunding ακινήτων αποτελεί επιλογή.

Μία ακόμα επιλογή των επενδυτών είναι η διάθεση χρημάτων σε εταιρίες crowdfunding εμπορικών ακινήτων. Μπορεί κάποιες εταιρίες (όπως η Fundrise) να έχουν ορίσει την ελάχιστη αρχική επένδυση στα $500, υπάρχουν όμως και αρκετές άλλες που απαιτούν από τους επενδυτές να είναι πιστοποιημένοι και να επενδύουν από $250,000 και άνω.

Οι επιστροφές από τα εμπορικά ακίνητα συχνά ξεπερνούν σε απόδοση τους δείκτες αναφοράς. Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής επενδύσεων της Capital Innovations, Michael Underhill, σε διάστημα μία εικοσαετίας ο μέσος όρος επιστροφών από επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα ξεπερνά σε απόδοση τον Δείκτη S&P 500 κατά 9,5% ενώ οι επενδύσεις σε αστικά και άλλων χρήσεων ακίνητα αποδίδουν περίπου ένα 10,6%.

Αγορά φυσικού ακινήτου.

Η αγορά δεύτερης κατοικίας με στόχο την ενοικίασή της σε τουρίστες αποτελεί, επίσης, επιπλέον πηγή εισοδήματος. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι θα συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας τους φόρους ιδιοκτησίας και τα έξοδα συντήρησης.

Πριν να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι, κάντε μία μικρή έρευνα για να ανακαλύψετε τις πιο περιζήτητες περιοχές για ενοικίαση, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας σε αυτήν την περίπτωση είναι η απόσταση από το πιο κοντινό αεροδρόμιο ή λιμάνι και η ύπαρξη βασικών εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας (bars, εστιατόρια, κλπ.).

Μία άλλη επιλογή είναι να προσφέρετε την δεύτερη κατοικία σας προς μακροχρόνια μίσθωση, στην οποία περίπτωση οφείλετε να λάβετε υπ’ όψιν σας την ύπαρξη σχολείων, συγκοινωνίας και επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών πριν να προχωρήσετε στην αγορά ενός ακινήτου.

Αγορά παραθεριστικού καταλύματος.

Ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα, εξαιρετική επένδυση αποτελεί η αγορά καταλύματος κοντά σε μία παραλία, σε μία λίμνη ή σε βουνό. Κάντε προσεκτική έρευνα ως προς τους μήνες που θα έχετε απήχηση σε τουρίστες και βρείτε έναν τρόπο να βγάλετε κέρδος τους “νεκρούς” μήνες προσφέροντας, για παράδειγμα, το κατάλυμα σε επιχειρηματίες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Exit mobile version