Πώς μπορεί να χάσει την ηγεμονία του το δολάριο

Όταν ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε πανικό στους επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν δολάρια, ένα από τα ασφαλή καταφύγια της παγκόσμιας οικονομίας.

Όμως, την ώρα που οι ΗΠΑ παλεύουν να τιθασεύσουν την έξαρση του ιού, ο οποίος πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το δολάριο έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι επενδυτές στη Wall Street που βλέπουν περαιτέρω πτώση, εξ αιτίας των χειρισμών του Ντόναλντ Τραμπ για την υγειονομική κρίση, αλλά και της πολιτικής διεθνούς απομόνωσης που ακολουθεί.

«Αναμένουμε ότι θα μειωθεί η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου και θα αποδυναμωθεί το νόμισμα μακροπρόθεσμα», έγραψε η Nomura σε σημείωμα στους πελάτες της.

Το δολάριο –σύμβολο υψηλής σημασίας για την παγκόσμια θέση της Αμερικής– παραμένει η βασική επιλογή νομίσματος για τους επενδυτές, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για συναλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, είναι το βασικό αποθεματικό νόμισμα, το οποίο διακρατούν κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, Κεντρικές Τράπεζες και άλλοι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Πολλοί πιστεύουν ότι απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον του δολαρίου. Η αύξηση του χρέους, αλλά και η εμμονή του Τραμπ στην πολιτική του «America First» αυξάνουν τους κινδύνους. Αν αποδυναμωθεί ο ρόλος των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή, τότε οι άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να βρουν άλλα νομισματικά καταφύγια. Κολοσσιαίες εταιρείες συμβούλων, όπως η BlackRock, καλούν τους πελάτες τους να στραφούν προς την Ευρώπη, όπου οι χώρες διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση του κορωνοϊού και τις οικονομικές συνέπειες. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει το δολάριο, ωστόσο για μία πραγματική αλλαγή στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα θα χρειαστούν δεκαετίες.

Με το βλέμμα στο ευρώ

Η αλήθεια είναι ότι το ευρώ ελκύει όλο και περισσότερο κάποιους επενδυτές. Έχει ενισχυθεί ήδη κατά 2% έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς, παρά τη βαριά ύφεση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ειδικούς, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ σταμάτησε, καθώς η χώρα παλεύει με τη νέα έξαρση του κορωνοϊού, ενώ στην Ευρώπη, που μπήκε νωρίτερα σε lockdown, η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Μάλιστα, είναι πολλοί οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων που καλούν τους πελάτες τους να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στην Ευρώπη και να μειώσουν την έκθεσή τους στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ελάχιστες εναλλακτικές προς το παρόν

Από την άλλη, υπάρχει λόγος να είναι κανείς επιφυλακτικός. Η πτώση του αμερικανικού δολαρίου έχει προβλεφθεί σε πολλές περιπτώσεις και πάντα έχει αποδειχτεί πρώιμη.

Το δολάριο επωφελείται επειδή είναι το νόμισμα που επιλέγεται για τις παγκόσμιες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο. Το δολάριο εκπροσωπεί το 62% των αποθεματικών νομισμάτων παγκοσμίως και εμπλέκεται στο 88% στο παγκόσμιο εμπόριο. Αυτό είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

«Δε νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο που το δολάριο θα χάσει την αίγλη του», τόνισε η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής της Rabobank, σημειώνοντας ότι το δολάριο τείνει να ενισχύεται όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας ουσιαστικά τροφοδοτούν τη ζήτηση για το δολάριο.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η Nomura, όσο περνά ο καιρός, όσο αυξάνονται οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ και όσο ενισχύεται η συνοχή στην Ευρώπη, το δολάριο θα αρχίσει να υποβαθμίζεται. Μάλιστα, η Nomura εκτιμά ότι θα χάσει το 20% της αξίας του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η τάση αυτή ίσως ενισχυθεί και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί και  συνεχίσει τις πολιτικές προστατευτισμού, τότε η Nomura εκτιμά ότι το δολάρια θα υποτιμηθεί και θα ενισχυθεί το Κινεζικό, γουάν.

Η Nomura δεν είναι η μόνη που βλέπει πτώση του δολαρίου. Σειρά ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ έχει την τάση να υπονομεύσει μεσοπρόθεσμα της αξίας του αμερικανικού νομίσματος.

 

Πηγή: economistas.gr

Exit mobile version