Sunday, May 11, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Σε ύφεση εισέρχεται φέτος η Ασία μετά από 60 χρόνια

in DONTMISS, ΑΓΟΡΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0
Σε ύφεση εισέρχεται φέτος η Ασία μετά από 60 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά σχεδόν 60 χρόνια θα εισέλθει φέτος σε ύφεση η αναπτυσσόμενη Ασία, καθώς η πανδημία είχε καταστρεπτικό αντίκτυπο στις οικονομίες της περιοχής. Ο λόγος, για το σύνολο 45 οικονομιών της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ADB), το συνολικό ΑΕΠ των οικονομιών της περιοχής θα μειωθεί φέτος κατά 0,7% καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομιών της διολισθαίνουν σε ύφεση. Η πρόβλεψη είναι σαφώς απαισιόδοξη, δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της τον Ιούνιο μιλούσε για οριακή ανάπτυξη της περιοχής κατά 0,1%.

Δύσκολη πορεία

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα, επικεφαλής των οικονομολόγων της ADB, τονίζει πως πρόκειται για την πρώτη ύφεση που γνωρίζουν οι οικονομίες της περιοχής από το 1962. «Οι περισσότερες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής Ασίας – Ειρηνικού θα έχουν μια πολύ δύσκολη πορεία το υπόλοιπο 2020», τονίζει ο ίδιος, ενώ δηλώνει ανήσυχος για τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη το επόμενο έτος. Οπως σημειώνει, «ο κίνδυνος που στοιχειοθετεί για την οικονομία η πανδημία παραμένει ισχυρός καθώς αν υπάρξουν νέο κύμα, μπορεί να καταφύγουμε σε νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας».

Οι εκτιμήσεις της ADB συνάδουν πλήρως με εκείνες του ΔΝΤ, που προέβη προσφάτως σε ανάλογες προβλέψεις. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αισιοδοξεί, πάντως, πως η περιοχή θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το επόμενο έτος ανακάμπτοντας κατά 6,8%.

Η πρόβλεψη για τόσο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης οφείλεται, όμως, εν μέρει και στη διαφορά που αναμένεται να σημειώσει η απόδοση της οικονομίας σε σύγκριση με την ύφεση του τρέχοντος έτους.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν, πάντως, οι αισιόδοξες προβλέψεις, η αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής θα βρίσκεται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και η ανάπτυξη θα αφορά τμήματα της περιοχής και όχι το σύνολό της.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι χώρες της Νότιας Ασίας ενώ οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα γνωρίσουν ύφεση της τάξης του 3,8%. Δραματική ήταν η ύφεση σε νησιωτικές χώρες της περιοχής εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Ενδεικτική περίπτωση τα νησιά Φίτζι, η οικονομία των οποίων αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 19,5%, όπως και η Μαλδίβες που αναμένεται  να καταγράψουν ύφεση 20,5%.

Η Κίνα, πάντως, εμπροσθοφυλακή στην οικονομία της περιοχής, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,8% και η σχετική εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη από τον Ιούνιο. Οπως τονίζει η ADB, τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί εκ νέου η κινεζική οικονομία.

Ανάκαμψη

Ως εκ τούτου η τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη του ασιατικού οικονομικού γίγαντα θα επιταχυνθεί και πάλι στο 7,7% το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,4%. Ηδη η ανάκαμψη επιταχύνεται στην Κίνα καθώς, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 0,5% οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά μέσα στο έτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% υπερβαίνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση 5,1%.

Τα μέτρα δημοσιονομικής φύσης που έλαβε το Πεκίνο στήριξαν τη χειμαζόμενη από την πανδημία οικονομία. Τώρα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων καταδεικνύει ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και ανάκαμψη από την ελεύθερη πτώση που γνώρισε η κινεζική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ινδία, καθώς η οικονομία προβλέπεται πως θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος. Πρόκειται για μια εκτίμηση σαφώς πιο απαισιόδοξη από εκείνη του Ιουνίου, όταν η Αναπτυξιακή Τράπεζα προέβλεπε μείωση του ινδικού ΑΕΠ κατά 4%. Εκτιμά, πάντως, ότι θα είναι εξίσου θεαματική και η ανάκαμψη που θα σημειώσει η οικονομία της Ινδίας το επόμενο έτος με ανάπτυξη 8%.
Παράλληλα, όμως, η ADB αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, που προβλέπει τώρα πως θα συρρικνωθούν κατά 7,3% και 8% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον κ. Σαουάντα, στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ADB στάθηκε καθοριστική η εξέλιξη της πανδημίας που απεδείχθη χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο ίδιος υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται  από την όξυνση της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Share1Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Fitch: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Η ιταλική επιχείρηση κάθετης καλλιέργειας Planet Farms εξασφαλίζει 40 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 500 εκατ. δολαρίων

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Daily taste: «Μυρίζει» deal μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. – Τι έδειξε η έκθεση αποτίμησης

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Ψηφιακοί φοροφυγάδες: Πώς η ΑΑΔΕ έστησε το ελεγκτικό «σαφάρι» στα social media

    4 shares
    Share 2 Tweet 1
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    421 shares
    Share 168 Tweet 105
  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    149 shares
    Share 60 Tweet 37
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ