Σε ύφεση εισέρχεται φέτος η Ασία μετά από 60 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά σχεδόν 60 χρόνια θα εισέλθει φέτος σε ύφεση η αναπτυσσόμενη Ασία, καθώς η πανδημία είχε καταστρεπτικό αντίκτυπο στις οικονομίες της περιοχής. Ο λόγος, για το σύνολο 45 οικονομιών της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ADB), το συνολικό ΑΕΠ των οικονομιών της περιοχής θα μειωθεί φέτος κατά 0,7% καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομιών της διολισθαίνουν σε ύφεση. Η πρόβλεψη είναι σαφώς απαισιόδοξη, δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της τον Ιούνιο μιλούσε για οριακή ανάπτυξη της περιοχής κατά 0,1%.

Δύσκολη πορεία

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα, επικεφαλής των οικονομολόγων της ADB, τονίζει πως πρόκειται για την πρώτη ύφεση που γνωρίζουν οι οικονομίες της περιοχής από το 1962. «Οι περισσότερες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής Ασίας – Ειρηνικού θα έχουν μια πολύ δύσκολη πορεία το υπόλοιπο 2020», τονίζει ο ίδιος, ενώ δηλώνει ανήσυχος για τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη το επόμενο έτος. Οπως σημειώνει, «ο κίνδυνος που στοιχειοθετεί για την οικονομία η πανδημία παραμένει ισχυρός καθώς αν υπάρξουν νέο κύμα, μπορεί να καταφύγουμε σε νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας».

Οι εκτιμήσεις της ADB συνάδουν πλήρως με εκείνες του ΔΝΤ, που προέβη προσφάτως σε ανάλογες προβλέψεις. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αισιοδοξεί, πάντως, πως η περιοχή θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το επόμενο έτος ανακάμπτοντας κατά 6,8%.

Η πρόβλεψη για τόσο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης οφείλεται, όμως, εν μέρει και στη διαφορά που αναμένεται να σημειώσει η απόδοση της οικονομίας σε σύγκριση με την ύφεση του τρέχοντος έτους.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν, πάντως, οι αισιόδοξες προβλέψεις, η αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής θα βρίσκεται κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και η ανάπτυξη θα αφορά τμήματα της περιοχής και όχι το σύνολό της.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι χώρες της Νότιας Ασίας ενώ οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα γνωρίσουν ύφεση της τάξης του 3,8%. Δραματική ήταν η ύφεση σε νησιωτικές χώρες της περιοχής εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Ενδεικτική περίπτωση τα νησιά Φίτζι, η οικονομία των οποίων αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 19,5%, όπως και η Μαλδίβες που αναμένεται  να καταγράψουν ύφεση 20,5%.

Η Κίνα, πάντως, εμπροσθοφυλακή στην οικονομία της περιοχής, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,8% και η σχετική εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη από τον Ιούνιο. Οπως τονίζει η ADB, τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί εκ νέου η κινεζική οικονομία.

Ανάκαμψη

Ως εκ τούτου η τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη του ασιατικού οικονομικού γίγαντα θα επιταχυνθεί και πάλι στο 7,7% το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,4%. Ηδη η ανάκαμψη επιταχύνεται στην Κίνα καθώς, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, αυξάνεται η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις. Τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 0,5% οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά μέσα στο έτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% υπερβαίνοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις για αύξηση 5,1%.

Τα μέτρα δημοσιονομικής φύσης που έλαβε το Πεκίνο στήριξαν τη χειμαζόμενη από την πανδημία οικονομία. Τώρα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων καταδεικνύει ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και ανάκαμψη από την ελεύθερη πτώση που γνώρισε η κινεζική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ινδία, καθώς η οικονομία προβλέπεται πως θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος. Πρόκειται για μια εκτίμηση σαφώς πιο απαισιόδοξη από εκείνη του Ιουνίου, όταν η Αναπτυξιακή Τράπεζα προέβλεπε μείωση του ινδικού ΑΕΠ κατά 4%. Εκτιμά, πάντως, ότι θα είναι εξίσου θεαματική και η ανάκαμψη που θα σημειώσει η οικονομία της Ινδίας το επόμενο έτος με ανάπτυξη 8%.
Παράλληλα, όμως, η ADB αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, που προβλέπει τώρα πως θα συρρικνωθούν κατά 7,3% και 8% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον κ. Σαουάντα, στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ADB στάθηκε καθοριστική η εξέλιξη της πανδημίας που απεδείχθη χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο ίδιος υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύονται  από την όξυνση της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Exit mobile version