Νέα μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να εκπονήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Η επικαιροποίηση της μελέτης γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς θα ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας: ο αρνητικός πληθωρισμός, η ύφεση, η απότομη αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν, αλλά και τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις «παραδοχές» επί των οποίων θα συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας. Το 2020 είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί ως «παρένθεση» στις μακροχρόνιες προβλέψεις, δεδομένου ότι ήδη από το 2021 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και εξάλειψη των πρωτογενών ελλειμμάτων.
Το ζητούμενο είναι ποιες θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ποια θα είναι μεσοπρόθεσμη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού (όσο υψηλότερος ο πληθωρισμός, τόσο πιο «βιώσιμο» γίνεται το χρέος), αλλά και για πόσα χρόνια θα εκτιμηθεί ότι μπορούν να διατηρηθούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα.