Friday, June 20, 2025
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

Το μεγάλο «στοίχημα» των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου

in COVER STORY, HIGHLIGHTS, ΑΓΟΡΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΗΜΑ
0
Άνοδος των αγορών: Υπερταχύτητες κεφαλαίων και ανισότητες

Η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία στα εν λόγω χαρτοφυλάκια. Οι διοικήσεις των τραπεζών βάζουν υψηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι η διαμόρφωση μονοψήφιου δείκτη NPE. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο «στοίχημα» των τραπεζών που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία είναι τραπεζοκεντρική.

Όλες οι συστημικές τράπεζες θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2022, πιθανόν κάποιες και εντός του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών και οικονομικών παραγόντων. Οι τράπεζες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες. Η Alpha Bank προχωράει για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, ενώ ετοιμάζει και νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την κεφαλαιακή της ενίσχυση μέσω και της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ετοιμάζει παράλληλα νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων και η Eurobank προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ.ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ μέσω του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού SSM δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν γρήγορα την αναμενόμενη λόγω της πανδημίας αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των “μαξιλαριών ασφαλείας”. Ο SSM δεν θα πιέσει τις τράπεζες να αποκαταστήσουν τα κεφάλαιά τους έως ότου υποχωρήσουν οι ζημιές και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του 2022.

Η διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υψίστη σημασία για την οικονομία, δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το ύψος των «κόκκινων» δάνειων από το ανώτατο υψηλό του Μαρτίου του 2016, όταν έφθασαν στα 107 δισ. ευρώ, συρρικνώθηκε στα 75 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, αλλά ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων προς το σύνολο των δανείων βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του τέλους του 2014. Από τον Ιούνιο του 2019 έχει επιτευχθεί σημαντική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Δηλαδή, μειωμένα κατά 30% μέσα σε ένα έτος, γεγονός που πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», αποτελεί μία σημαντική συστημική λύση και η οποία έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ. Στη χρονική περίοδο της πανδημίας, από τα μέσα Μαρτίου 2020 -περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης- έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων σε 406.362 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ.ευρώ. Επίσης, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών

H πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι μεικτή από τις αρχές του έτους. Με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης, η μετοχή της Eurobank καταγράφει κέρδη 20,95% από τις αρχές του έτους και 76,27% σε 12μηνη βάση, και η μετοχή της Εθνικής σημειώνει κέρδη 7,92% από τις αρχές 2021 και απόδοση +123,96% στο τελευταίο 12μηνο. Αντιθέτως, η μετοχή της τραπέζης Πειραιώς υποχωρεί κατά 66,92% από αρχές του έτους και 64,11% σε επίπεδο 12μηνου και η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,26% από τις αρχές του 2021, αλλά ενισχύεται κατά 39,08% σε 12μηνη βάση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 6,528 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 330 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2021.

 

 

economistas.gr

Share2Tweet1Share

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    426 shares
    Share 170 Tweet 107
  • 5 από τις καλύτερες ταινίες για επιχειρήσεις και startups που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Netflix

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Η Recycap συγκεντρώνει 400 χιλιάδες ευρώ για να λανσάρει τη λύση ανακύκλωσης για κάψουλες καφέ

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Στροφή του Έλληνα στα τυποποιημένα τρόφιμα για λόγους ασφάλειας

    2 shares
    Share 1 Tweet 1
  • Εννέα επενδύσεις που δεν «τρόμαξε» ο ιός

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    Η πλατφόρμα προμηθειών χονδρικής Qogita βγαίνει από τη μυστικότητα με 80 εκατ. ευρώ Series B

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • IPO: Τι είναι και πώς επενδύω σε μία;

    426 shares
    Share 170 Tweet 107
  • 5 από τις καλύτερες ταινίες για επιχειρήσεις και startups που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Netflix

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε στο 16% τα επιτόκια

    28 shares
    Share 11 Tweet 7
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ