Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον τζίρο που θα καταγράψει το λιανεμπόριο κατά τις θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Αττικής, όπου πραγματοποιείται πάνω από το 50% των εμπορικών συναλλαγών, με την αγοραστική κίνηση να παραμένει υποτονική. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε μεταξύ άλλων την εκτίμηση ότι ο τζίρος θα σημειώσει σημαντική μείωση (πάνω από 17%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς το 65% των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας τοποθετώντας τις απώλειες τζίρου στο 54%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εκτίμηση για τις φετινές εκπτώσεις βασίζεται στους δείκτες οικονομικού κλίματος (87,6) και καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,2) που δείχνουν πως ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου και πολύ χαμηλότερα από τα 6 δισ ευρώ. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο στόχος για φέτος είναι να περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%.
Την ίδια στιγμή τεράστιες απώλειες στον τζίρο τους σημείωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις τον φετινό Μάιο, με τον κλάδο της εστίασης και των υπηρεσιών παροχής καταλύματος να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της οικονομίας ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ τον φετινό Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 27,1%. Δραματική μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,7% την περίοδο αυτή παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης», ενώ μικρότερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (1,2%). Σε πιο δεινή θέση βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με τον κύκλο εργασιών τους να αγγίζει τα 709,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019 που είχε ανέλθει σε 1,6 δισ. ευρώ. Μεγάλη συρρίκνωση στα έσοδά τους, που αγγίζει και το 97,2%, τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον περυσινό μήνα κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, με εξαίρεση το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (14,9%). Aντίθετα φαίνεται να «διασώθηκαν» από την πανδημική κρίση οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις», που παρά τις απώλειες του Απριλίου (95,7%) ανέκαμψαν τον Μάιο του 2020, καταγράφοντας αύξηση 24,9% σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Επίσης, κατά 18,4% αυξήθηκε ο τζίρος του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος».
Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας ανήλθε σε 65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, που είχε ανέλθει σε 66,9 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2020 και του αντίστοιχου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» (14,9%), ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση» (0,5%).