«Απογειώθηκαν» μέσα στην κρίση οι εξαγωγές φαρμάκων

Εντυπωσιακή αύξηση σχεδόν κατά 60% στις εξαγωγές πέτυχε η φαρμακοβιομηχανία το πρώτο εξάμηνο. «Βαρίδι» για τις επενδύσεις στον κλάδο η φορολογική επιβάρυνση, που φθάνει το 70% του κύκλου εργασιών.

«Εκρηκτική» αύξηση των εξαγωγών πέτυχε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μετατρέποντας σε ευκαιρία την κρίση της πανδημίας, καθώς αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ασφυκτικό φορολογικό καθεστώς που «φρενάρει» τις επενδύσεις.

Η συνεισφορά του κλάδου στις ελληνικές εξαγωγές είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα παραμένουν σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή, με το ποσοστό της συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών να ξεπερνά το 6%.

«Μέσα στην κρίση του κορονοϊού οι εξαγωγές φαρμάκων κατέγραψαν αύξηση, ενώ παράλληλα δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά» σημειώνουν πηγές της αγοράς στο businessdaily.gr και προσθέτουν πως «το στοίχημα της κάλυψης των εγχώριων αναγκών σε φάρμακα κατά την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού δεν το κέρδισαν πολλές χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε ισχυρή παραγωγική βάση για αυτό και καλύφθηκαν οι ανάγκες των ασθενών».

Όπως ανέφερε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, περίπου 500 εκατ. ευρώ μπορούν να επενδυθούν την επόμενη τριετία στο ελληνικό φάρμακο, με τον κλάδο να έχει την δυναμική να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν ελπιδοφόρο κλάδο, με μεγάλη αξία για την οικονομία και τις εξαγωγές. Οι παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και η προσέλκυση επενδύσεων ξένων εταιρειών, θα έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ («Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική»), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής φαρμάκου

Πάντως, η υπερφορολόγηση του κλάδου πλήττει τις φαρμακοβιομηχανίας  που ζητούν να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και να γίνει πιο φιλόξενο για τους επενδυτές. Η εφαρμοζόμενη πολιτική στο φάρμακο «σφίγγει τη θηλιά» στις εταιρείες του κλάδου, που βλέπουν το 70% του τζίρου τους να πηγαίνει στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Το clawback του πρώτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να αυξηθεί 46% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Το clawback που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες είναι υπερπολλαπλάσια χαμηλότερο από αυτό στην Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο συμψηφισμός του clawback με μέρος επενδύσεων, που νομοθετήθηκε πρόσφατα, αποτελεί μία θετική εξέλιξη σχολιάζει η αγορά, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν είναι αρκετή.

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με ευεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση, στο ΑΕΠ της χώρας, στα δημόσια έσοδα και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, «πρέπει πρώτα να εξορθολογιστεί το clawback και το rebate και να υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα ευνοεί τις επενδύσεις» σχολιάζουν πηγές της αγοράς.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Exit mobile version