Όρια στην καταβολή μερισμάτων και απαγόρευση στην επαναγορά μετοχών τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο έθεσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε 33 τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τη διενέργεια των stress test, από τα οποία προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες ενδέχεται να σημειώσουν απώλειες ύψους 700 δισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια και συνεπώς να αγγίξουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί φορείς κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η Fed δεν απαγόρευσε εξ ολοκλήρου την καταβολή μερισμάτων. Εθεσε όμως όρια σε μία ομάδα αμερικανικών τραπεζών: τα μερίσματα του τρίτου τριμήνου θα πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που καταβλήθηκαν το 2019 και χαμηλότερα από τα μέσα έσοδα των τραπεζών τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Σύμφωνα με τη Fed, η απόφαση σχετικά με τα μερίσματα του τετάρτου τριμήνου και του 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στην αμερικανική οικονομία.
«Εάν το απαιτούν οι συνθήκες, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία των ΗΠΑ και το τραπεζικό σύστημα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Fed, Ράνταλ Κουάρλς. Οσον αφορά τις επαναγορές μετοχών, αξίζει να σημειωθεί πως οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τις είχαν ήδη απαγορεύσει εθελοντικά μέχρι τον Ιούλιο, δεδομένης της διάχυτης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας.
Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η Fed έθεσε νέα ελάχιστα όρια στην κεφαλαιακή επάρκεια των αμερικανικών τραπεζών, τα οποία θα κοινοποιηθούν τη Δευτέρα. Ο Τζέραλντ Κάσιντι, αναλυτής της RBC, άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στους Financial Times, πως μόνον η Goldman Sachs βρίσκεται κάτω από το νέο όριο. Ωστόσο, επεσήμανε πως η απόκλιση είναι «πολύ μικρή» και η τράπεζα θα μπορέσει με σχετική ευκολία να τη διορθώσει μέχρι την εφαρμογή των μέτρων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Fed σχετικά με την επίπτωση του κορωνοϊού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, 33 τράπεζες ενδέχεται να σημειώσουν απώλειες ύψους 700 δισ. δολαρίων από επισφαλή δάνεια, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περίπου 560 δισ. δολάρια. Υποθέτοντας ότι οι τράπεζες αυτές δεν θα καταβάλουν μερίσματα μέχρι το τέλος του έτους, η Fed αναμένει πως ο δείκτης βασικού κεφαλαίου θα υποχωρήσει από 12%, που βρισκόταν στο τέλος του 2019, στο 7,7% φέτος.
Στο χείριστο σενάριο που έθεσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δηλαδή στην περίπτωση που το αμερικανικό ΑΕΠ υποχωρήσει κατά 12,4% (με καμπύλη ανάκαμψης σε σχήμα W) και η ανεργία ανέλθει στο 16% συνολικά για το 2020, τότε ο δείκτης βασικού κεφαλαίου στο ένα τέταρτο των αμερικανικών τραπεζών θα υποχωρήσει στο 4,8%, λίγο υψηλότερα από το θεσμικό όριο του 4,5%. Σύμφωνα με τη Fed, υπάρχει επίσης το σενάριο μιας παρατεταμένης ύφεσης με υποχώρηση 13,8% του ΑΕΠ και με την ανεργία να ανέρχεται στο 15,6%. Στην περίπτωση αυτή, ο βασικός δείκτης κεφαλαίων θα ανέλθει στο 5,5%.
Η Fed τόνισε ότι τα εν λόγω σενάρια δεν αποτελούν προβλέψεις. Επίσης, υπογράμμισε πως στην ανάλυσή της δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν «τα αποτελέσματα της άνευ προηγουμένου κρατικής στήριξης», η βελτίωση της κατάστασης των αγορών τους τελευταίους δύο μήνες, η επακόλουθη συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών και η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των ανέργων. Ο Κουάρλς κατέληξε ότι «το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει επαρκώς εφοδιασμένο ακόμα και για τις σκληρότερες συνθήκες αυτών των σεναρίων».