Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων

Νέο πακέτο στήριξης για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στα μέτρα στήριξης απέναντι στον κορωνοϊό οριστικοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, ενώ δρομολογεί και κίνητρα για όσους προχωρούν σε νέες προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καινούριο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ένα οριζόντιο πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας (αντί των υφιστάμενων, όπως γίνεται π.χ. με το «Συν-εργασία»), αλλά και επέκταση των υφιστάμενων μέτρων (μείωση ενοικίων, αναστολές συμβάσεων, φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, δάνεια κ.λπ.) σε εμπορικές, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πακέτο δεν θα υλοποιηθεί με τη λογική των ΚΑΔ (δηλαδή τους κωδικούς επαγγελματικών δραστηριοτήτων), αλλά με γεωγραφικά και στοχευόμενα κριτήρια και με κοινό παρονομαστή το ποσοστό συμμετοχής των επιχειρήσεων στην τουριστική πίτα. Για παράδειγμα, θα δίνεται βαρύτητα σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας (σε Πλάκα, Θησείο, Μοναστηράκι), που μπορεί να πλήττονται περισσότερο από άλλα καταστήματα σε συνοικίες. Θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε νησιά που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, όταν σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους κατέγραφαν άνοδο λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, ωφελημένοι θα είναι:

¦ Οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων σε τουριστικές περιοχές (τα λεγόμενα τουριστικά παντοπωλεία).
¦ Σούπερ μάρκετ σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.
¦ Τα τουριστικά μαγαζιά που πωλούν σουβενίρ.
¦ Τουριστικά μαγαζιά που πωλούν προϊόντα ένδυσης αξεσουάρ κ.ά.
¦ Τα φαρμακεία που εξυπηρετούν νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές.
¦ Κοσμηματοπώλες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
¦ Εστιατόρια και καφέ-μπαρ σε τουριστικές περιοχές (μαζί με τα λεγόμενα take away).

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο νέο πακέτο στήριξης θα δικαιούνται:

¦ αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
¦ μείωση ενοικίου επιχειρήσεων,
¦ αποζημίωση ειδικού σκοπού σε μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρηματίες,
¦ επίδομα ανεργίας και υποστήριξη των ανέργων,
¦ αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
¦ επιστρεπτέα προκαταβολή
¦ ενίσχυση ρευστότητας μέσω επιδότησης επιτοκίου, ΤΕΠΙΧ ΙΙ
¦ δάνεια με εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στην ίδια κατεύθυνση θα προσαρμοστεί και ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το πρόγραμμα των κρατικών δανείων θα επαναληφθεί και τον επόμενο μήνα και θα στηριχθεί στα στοιχεία πτώσης του τζίρου των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Στόχος είναι έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν δοθεί σχεδόν 1 δισ. επιπλέον χαμηλότοκα κρατικά δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις του τουρισμού ή και σε άλλες που πλήττονται ιδιαίτερα. Το μέτρο θα μπορεί να περιλάβει ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ταμειακή μηχανή, με βασικό κριτήριο την πτώση του τζίρου λόγω πανδημίας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1η Ιουνίου – 31η Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Η κυβέρνηση εστιάζει στον τουρισμό που παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, μια βουτιά 60% στα φετινά τουριστικά έσοδα (δηλαδή μείωση κατά 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι) θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%. Μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

Επιδότηση των προσλήψεων

Το νέο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης που θα επιδοτεί το μη μισθολογικό κόστος για νέες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι οι εξής:

¦ Το Δημόσιο θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών που προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους χωρίς να απολύουν. Αυτό θα διαπιστώνεται εφόσον οι θέσεις εργασίας τους αυξάνονται σε σύγκριση με το τέλος του 2019.
¦ Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
¦ Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 1-3 χρόνια.
¦ Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τη θέση εργασίας του επιχορηγούμενου εργαζομένου και το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του συνολικού προγράμματος.
¦ Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 μήνες ακόμα.
¦ Εξετάζεται και η επιδότηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για την εν λόγω περίοδο.
¦ Στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις χωρίς εξαίρεση και, προφανώς, οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Ταμείο το φθινόπωρο

Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει έναν πρώτο λογαριασμό. Παράλληλα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα πρέπει να προετοιμαστεί και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021, το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Εως τότε ίσως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις το 2021, αλλά και αν θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά.

Ο Προϋπολογισμός στο α’ εξάμηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 5,86 δισ. ευρώ, μολονότι η βουτιά στα κρατικά έσοδα τον Ιούνιο κυμάνθηκε κοντά στο 23% από 33% που είχε φτάσει τον Μάιο. Επισημαίνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα τα έσοδα επηρεάστηκαν από την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι). Στο εξάμηνο, πάντως, η τρύπα στα ταμεία ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: newmoney.gr

Exit mobile version