Αύξηση συντάξεων: Εκτός triple lock ο μέσος όρος αποδοχών στη Μ. Βρετανία;

Τη σύνδεση μεταξύ αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις ίσως χρειαστεί να διακόψει προσωρινά η βρετανική κυβέρνηση, λόγω των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προσδοκώμενη αύξηση μισθών τον επόμενο χρόνο σημαίνει ότι θα υπάρξει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις – κάτι που η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να στηρίξει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, στη Βρετανία εφαρμόζεται πάγια ετήσια αύξηση της κρατικής σύνταξης κατά 2,5% ή ανάλογα με το ποσοστό πληθωρισμού ή τον μέσο όρο αποδοχών, υπό το λεγόμενο σύστημα “triple lock”.

“Ένα πιθανό επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσωρινή διακοπή του κριτηρίου των μισθών στην αύξηση των συντάξεων,” δήλωσε ο Mel Stride. “Ίσως αυτή η απόφαση να μη συνάδει με τη διακήρυξη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κατανοήσουν ότι η πιθανότητα αύξησης των συντάξεων κατά διψήφιο ποσοστό είναι μη ρεαλιστική.”

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEO του επιστημονικού επιτελείου Resolution Foundation, Torsten Bell, ο μέσος όρος αποδοχών μπορεί να ανακάμψει κατά 18% τον επόμενο χρόνο – ποσοστό που αποτελεί μη ρεαλιστική αύξηση των συντάξεων.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Johnson δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναστείλει το triple lock.

Exit mobile version