Γενναία μέτρα για τη διάσωση των μικρομεσαίων

Στον «αναπνευστήρα» παραμένει η οικονομία, καθώς ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, το παρατεταμένο lockdown έχει αφήσει βαρύ οικονομικό αποτύπωμα και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ραγδαίας αύξησης των λουκέτων και των απολύσεων τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Κάθε μήνας αυστηρού lockdown «κοστίζει» περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι  χαρακτηριστικό πως μόνο στο λιανεμπόριο οι μηνιαίες απώλειες από τα κατεβασμένα «ρολά» εκτιμάται πως είναι κοντά στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει εγκαίρως χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισές έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για διάστημα που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα. Μάλιστα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.

Αδιαμφισβήτητα η αύξηση των εμβολιασμών και η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας μπορούν να δώσουν το επόμενο διάστημα μια πνοή αισιοδοξίας στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να αποφευχθεί ο… θάνατος του εμποράκου.

Η συνέχιση των μέτρων στήριξης και τον Μάρτιο -όπως η επιστρεπτέα, οι αναστολές συμβάσεων, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»- βοηθούν στο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα προτάσεις για την παράταση των εκπτώσεων μπορούν σε έναν βαθμό να στηρίξουν τον κλάδο του λιανεμπορίου, που έχει δεχθεί ισχυρό χτύπημα από την πανδημία.

Τα μέτρα όμως αυτά δεν αρκούν για να μπορέσει η οικονομία να επιστρέψει άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά και να διασφαλιστεί πως θα μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα δίνει βαρύτητα και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η κατάσταση στην οικονομία είναι κρίσιμη και με αποσπασματικά μέτρα δεν θα διασωθεί ο «ασθενής», που δεν είναι άλλος από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ας μην ξεχνάμε πως τα τραύματα της πολυετούς παραμονής στα μνημόνια για πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν προλάβει να επουλωθούν. Και είναι κρίμα να υπάρξει τώρα επιστροφή στην «εντατική» για όσους πάλεψαν και έμειναν οικονομικά ζωντανοί τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

naftemporiki.gr

Exit mobile version