Από τα τέλη Μαρτίου είχαμε προβλέψει ότι η πανδημία θα επέφερε ύφεση και πως στη συνέχεια η διεθνής οικονομία θα ανέκαμπτε.
Έπειτα από μια πρωτοφανή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο του lockdown, οι οικονομίες θα ανέκαμπταν αρχικά με μεγάλη ταχύτητα λόγω της επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια, ο ρυθμός ανάκαμψης θα σταθεροποιείτο εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Μέχρι στιγμής τα οικονομικά δεδομένα για τον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν προκαλέσει μόνον τέσσερις μικρές εκπλήξεις. Πρώτον, η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε τον Απρίλιο ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο. Δεύτερον, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν ταχύτερα τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Τρίτον, σε γενικές γραμμές η αγορά εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι σε καλύτερη κατάσταση από το προβλεπόμενο. Τέλος, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, με συρρίκνωση 20,4% σε τριμηνιαία βάση.
Μολονότι οδηγηθήκαμε σε αξιοσημείωτη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη Βρετανία και σε ήπια αναθεώρηση των προβλέψεών μας για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, η γενική εικόνα παραμένει ίδια.
Μετά το πέρας του τρίτου τριμήνου ο ρυθμός της ανάκαμψης θα παραμείνει επίπεδος. Το πιθανότερο είναι πως οι οικονομίες θα μπορέσουν να φτάσουν στα επίπεδα της περιόδου πριν από την πανδημία μόνο μετά το επόμενο έτος.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2022
Οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2022 και η Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του 2023. Βραχυπρόθεσμα, η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα επιβαρύνει τον τουρισμό, τον κλάδο της ψυχαγωγίας και ορισμένες καταναλωτικές υπηρεσίες, έως ότου περιοριστεί ξανά η μετάδοση.
Ευτυχώς, χάρη στα αισιόδοξα στοιχεία της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, οι οικονομίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν για λίγο καιρό στις τρέχουσες δυσκολίες.
* Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering και Florian Hense είναι οικονομολόγοι της τράπεζας Berenberg.
Πηγή: mononews.gr