Ελάχιστοι εκτός των κύκλων της Wall Street είχαν ακούσει το όνομά του. Ωστόσο για το χρηματοπιστωτικό σινάφι ήταν ένας από τους επιτυχημένους traders όλων των εποχών. Ακόμη και μετά την καταδίκη του για insider trading ο Μπιλ Χουάνγκ είχε καταφέρει να στήσει ένα άκρως προσοδοφόρο «οικογενειακό γραφείο» διαχείρισης πλούτου και να χτίσει μία προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων.
Όπως σχολιάζει και το Bloomberg η καθαρή αξία του πλούτου ισοδυναμούσε με ένα κρατικό πακέτο στήριξης και ήταν εξίσου ρευστοποίησιμος με μία κρατική επιταγή. 0 57χρονος έφτασε την περιουσία του σε αυτά τα επίπεδα σε κάτι λιγότερο από μία δεκαετία αφού το 2013 (μετά την καταδίκη) η περιουσία του ήταν 200 εκατ. δολάρια. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις 2 ημέρες για να τα χάσει όλα.
Η ταχεία αύξηση της περιουσίας του Xoυάνγκ και η πολύ πιο απότομη απώλειά της στα τέλη Μαρτίου, όταν έσκασε η φούσκα της Archegos Capital Manegement είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες αποτυχίας στη σύγχρονη χρηματοικονομική ιστορία. Μάλιστα στο απόγειό της δράσης του Archegos o Χουάνγκ είχε φτάσει να έχει περιουσία έως και 30 δισ. δολαρίων.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες «φάλαινες» στην αγορά χωρίς ποτέ να διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας. Είχε επίσης πετύχει να μην εμφανίζεται ποτέ το όνομά του στα έγγραφα που κατατίθενται στις αρχές για τα μετοχικά μερίδια σε εισηγμένες. Και τούτο γιατί φρόντιζε να χρησιμοποιεί swaps, έναν τύπο παραγώγου που δίνει στον επενδυτή έκθεση σε κέρδη ή ζημίες σε ένα συνδεόμενο ενεργητικό χωρίς να το έχει ο ίδιος στην ιδιοκτησία του. Η τακτική συγκάλυπτε τόσο την ταυτότητα όσο και το εύρος των τοποθετήσεών του. Ακόμη και οι εταιρείες που χρηματοδοτούσαν τις επενδύσεις του δεν μπορούσαν να δουν τη μεγάλη εικόνα.
Έτσι όταν στις 26 Μαρτίου οι επενδυτές έμαθαν ότι η Archegos κήρυξε στάση πληρωμών επί δανείων που είχε χρησιμοποιήσει για να χτίσει το χαρτοφυλάκιό της ύψους 100 δισ. δολαρίων, το πρώτο ερώτημα ήταν: «Ποιος στο καλό είναι ο Μπιλ Χουάνγκ;». Έχοντας χρησιμοποιήσει δανεικά για να πενταπλασιάσει τα επενδυτικά του στοιχήματα ο Χουάνγκ άφησε πίσω του ένα ντόμινο ζημιών. Μεταξύ άλλων η Credit Suisse μετράει ζημίες 4,7 δισ. δολαρίων και η Nomura Holdings ζημιές περίπου 2 δισ. δολαρίων.
Πηγή: Bloomberg