Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από το μέτωπο του κορωνοϊού. Η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, πλην της Ευρώπης, έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με την Ιαπωνία να θέτει σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το Τόκιο, την Οσάκα, το Κιότο και το Χιόγκο, από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου, με σκοπό να περιοριστεί το νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.
Οι επενδυτές εστίασαν, επίσης, στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) την Πέμπτη. Οπως αναμενόταν, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια, ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική παρότι προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα όσο η εξάπλωση του κορωνοϊού θα τίθεται υπό έλεγχο χάρη στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της EKT Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου για αγορές χρεογράφων μέσω του προγράμματος για την καταπολέμηση της πανδημίας (PEPP) τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022. Οι αγορές αυτές δύνανται να φθάσουν έως το ποσό των 1.850 δισ. ευρώ, ενώ κριτήριο για την εξάντληση ή την αύξηση του εν λόγω ποσού αποτελεί η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.
Ο ρυθμός των αγορών αναμένεται να διατηρηθεί σημαντικά υψηλότερος το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με αυτόν τους πρώτους μήνες του έτους, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα με το ΡΕΡΡ συνεχίζεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ με αγορές τίτλων ύψους 20 δισ./μήνα (το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να λήξει πριν ξεκινήσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων). Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο με την αβεβαιότητα να παραμένει βραχυπρόθεσμα, αναμένεται ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο και έπειτα, με τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να εμφανίζονται εξισορροπημένοι.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό, προσωρινοί παράγοντες πιθανόν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών τους επόμενους μήνες, η επίδραση των οποίων εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει στις αρχές του 2022. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε προσωρινά λίγο χαμηλότερα από το 1,20 την Πέμπτη. Εντούτοις, το ευρώ διατήρησε γενικά θετική δυναμική την εβδομάδα που διανύσαμε, διαπραγματευόμενο στην περιοχή του 1,2050/60 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό 7 εβδομάδων 1,2079 που καταγράφηκε την Τρίτη, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 0,6%.