ΔΝΤ: Καλύτερη η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας

Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια οικονομία το 2020 θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρίνοντας ότι οι προοπτικές είναι λιγότερο ζοφερές σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου για βαθιά ύφεση 4.9%. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα είναι μακρά, δύσκολη και άνιση, με αρκετές προκλήσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Το ΔΝΤ εστιάζει σε τέσσερις προτεραιότητες για την έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάκαμψη.

«Όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό που αποκαλώ «τη μεγάλη άνοδο» -μια δύσκολη πορεία ανάκαμψης που θα διαρκέσει αρκετά, θα είναι άνιση, αβέβαιη και με εμπόδια», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 125 χρόνων από την ίδρυση του London School of Economics(LSE)

Αναφερόμενη στην ευρύτερη οικονομική εικόνα, η κ. Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους περίπου το 85% της παγκόσμιας οικονομίας ήταν σε lockdown, γεγονός που επέφερε μείζον πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. «Η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη. Και εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ήταν κάπως καλύτερες από ό,τι αναμέναμε, γεγονός που επιτρέπει μια μικρή αναβάθμιση των προβλέψεών μας για το 2020», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην ομιλία της, για να σημειώσει όμως ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μερική και άνιση. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα. Για αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, η ύφεση είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν, ενώ και η ανάκαμψη της Κίνας είναι ταχύτερη των αρχικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η κάπως βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στα άνευ προηγουμένου, έκτακτα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, προσφέροντας «ανάχωμα» στην παγκόσμια οικονομία. Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπολογίζονται στα 12 τρισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, οι άνευ προηγουμένου ενέργειες των νομισματικών αρχών διατήρησαν τη ροή πίστωσης, συμβάλλοντας στην επιβίωση εκατομμυρίων επιχειρήσεων.

Όμως κάποιες χώρες ήταν σε θέση να βοηθήσουν περισσότερο από κάποιες άλλες. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι αρχές έκαναν ό,τι χρειασθεί. Για τις φτωχότερες χώρες όμως δεν ισχύει το ίδιο, σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

«Η διαφορά στα περιθώρια δράσης μεταξύ χωρών είναι και ένας από τους λόγους που βλέπουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας άλλος λόγος είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων», εξηγεί.

Η πορεία προς την ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Η ταχύτερη πρόοδος στην ανακάλυψη εμβολίου και θεραπειών θα μπορούσε να επιταχύνει την «άνοδο». Ελλοχεύει όμως και ο κίνδυνος επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, ειδικά εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποιεί η κ. Γκεοργκίεβα.

Μεταξύ των κινδύνων ξεχωρίζει την αύξηση των χρεοκοπιών και τα υψηλά επίπεδα χρέους, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και τις απώλειες σε ΑΕΠ και έσοδα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο χρέος θα αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, στο 100% του ΑΕΠ το 2020.

Για την έξοδο της οικονομίας από την πανδημική κρίση, η κ. Γκεογκίεβα ανέφερε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

-Προστασία της δημόσιας υγείας, με αύξηση των δαπανών για θεραπείες, τεστ και ιχνηλάτηση, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη του εμβολίου.

-Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων

-Δημοσιονομική πολιτική με περιθώρια ευελιξίας, με ανοχή στα ελλείμματα, ώστε να επιτραπούν δαπάνες για δημιουργία θέσεων εργασίας και πράσινες επενδύσεις

-Αντιμετώπιση του χρέους -ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που η κρίση τις βρήκε αποδυναμωμένες με αποτέλεσμα να επωμισθούν μεγαλύτερο βάρος χρέους.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Exit mobile version