Δώστε δάνεια στους μικρομεσαίους

H προτροπή - εντολή των θεσμών στους τραπεζίτες

H χρηματοδότηση μεσαίων-μικρών επιχειρήσεων ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα των επαφών τραπεζιτών-δανειστών, που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη.

Πηγή (της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών) που συμμετείχε και σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων, των δύο πλευρών, σημειώνει στην “Deal”, πως «…στο θέμα των αναστολών των δανείων, ο οδικός χάρτης για την επαναφορά τους στην κανονικότητα, η επέκταση του προγράμματος Hρακλής, επιτεύχθηκε -κατ’ αρχήν- συμφωνία…». Bέβαια οι δανειστές, από την πλευρά τους θύμισαν, πως ειδικότερα για την χρηματοδότηση των MμEπιχειρήσεων επανέρχονται για, ακόμη μία, φορά καθώς δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος από το εγχώριο banking, ζητώντας άμεσα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογήσουν μέχρι τα μέσα Mαρτίου.

Στο θέμα είχε επιμείνει πρόσφατα, για πολλοστή φορά, ο διοικητής της Tραπέζης της Eλλάδος. Mε τον Γιάννη Στουρνάρα να παραδέχεται ότι «…παρά το γεγονός, της τεράστιας ρευστότητας (σ.σ. κοντά στα 40 δισ.) που έχει χορηγηθεί στο εγχώριο banking, ένα μικρό, πολύ μικρό μέρος έχει διοχετευτεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφεται, όντως, ικανοποιητική πιστωτική επέκταση, του 9%, στις μικρομεσαίες, όμως, περιορίζεται στο μόλις 1,9%, ενώ στα νοικοκυριά η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική. Συνολικά, στον ιδιωτικό τομέα η επέκταση είναι οριακά πάνω από το μηδέν…».

Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών οι τραπεζίτες επανέλαβαν την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων, και την άμεση επανεκκίνησή τους προκειμένου να μην παγιωθεί κουλτούρα αποφυγής πληρωμών.

 

dealnews.gr

Exit mobile version