Ηπαγκόσμια κατανάλωση λιγνίτη πρόκειται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, παρά τους φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους για φρένο στην καύση «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.
Η χρήση άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1,2% το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8 δισεκατομμύρια τόνους σε μόνο ένα χρόνο, επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ανέφερε επίσης ότι η κατανάλωση πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2025, καθώς οι μειώσεις στις προηγμένες οικονομίες αντισταθμίζονται από τη ζήτηση σε αναδυόμενες ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Αυτό σημαίνει ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι μακράν η μεγαλύτερη ενιαία πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τον λιγνίτη φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη γηραιά ήπειρο, αναγκάζοντάς την να αξιοποιήσει άλλες πηγές ενέργειας. Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσουν μια καθαρή πηγή ενέργειας στο μέλλον.
Η ανάλυση «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μαζική κλιμάκωση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς των ανθρώπων, να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να διατηρήσουμε ανέπαφους τους βασικούς κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Alexandru Mustața, ακτιβιστής της Europe Beyond Coal.
«Είναι σημαντικό ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αναθεωρήσει τα σχέδιά της να καταργήσει πλήρως τον λιγνίτη έως το 2030 και η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να απαλλαχθεί από τον λιγνίτη μέχρι το τέλος της δεκαετίας».
Η αναμενόμενη ζήτηση άνθρακα το 2022 είναι πολύ κοντά στην πρόβλεψη του ΔΟΕ που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο στο Coal 2021.
«Αναγκαίο κακό»
Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης οδήγησαν σε αυξημένη εξάρτηση από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μείωσε ταυτόχρονα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί σε νέο ρεκόρ.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή λιγνίτη στον κόσμο, ένα κύμα καύσωνα και η ξηρασία ώθησαν την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και όταν οι αυστηροί περιορισμοί για την Covid-19 επιβράδυναν τη ζήτηση.
Οι προβλέψεις
«Ο κόσμος είναι κοντά σε μια κορύφωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, με τον λιγνίτη να είναι το πρώτο που θα υποχωρήσει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA.
«Η ζήτηση άνθρακα επιμένει και πιθανότατα θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, αυξάνοντας τις παγκόσμιες εκπομπές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η σημερινή κρίση επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις αντλίες θερμότητας – και αυτό θα μετριάσει τη ζήτηση λιγνίτη τα επόμενα χρόνια. Οι κυβερνητικές πολιτικές θα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς και βιώσιμης πορείας προς τα εμπρός».
Οι τιμές του λιγνίτη αυξήθηκαν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τον Μάρτιο και στη συνέχεια τον Ιούνιο, λόγω των πιέσεων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ιδίως οι εκρήξεις στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Αυστραλία, βασικός διεθνής προμηθευτής.
Η Ευρώπη, η οποία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις απότομες μειώσεις των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πρόκειται να αυξήσει την κατανάλωση λιγνίτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, μέχρι το 2025, η ευρωπαϊκή ζήτηση λιγνίτη αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 2020.
Κινεί τα νήματα η Κίνα
Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί λιγνίτη στον κόσμο – η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία – θα σημειώσουν ρεκόρ παραγωγής το 2022.
Η ζήτηση λιγνίτη προβλέπεται να μειωθεί στις προηγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον εκτοπίζουν όλο και περισσότερο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία πρόκειται να αυξήσουν τη χρήση λιγνίτη για να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, ακόμη και αν επενδύουν σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εξελίξεις στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή λιγνίτη στον κόσμο, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, αλλά και η Ινδία θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο.
Πηγή: imerisia.gr Με πληροφορίες από Bloomberg και iea.org