Ενισχυμένο βγαίνει το ευρώ από την κρίση του κορονοϊού

Το ευρώ εμφανίζεται ικανό να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να επιβραβεύουν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Μπορεί η οικονομία της ευρωζώνης να μην βρίσκεται στις καλύτερες ημέρες της και οι εκτιμήσεις να είναι απογοητευτικές, παρά ταύτα το εντυπωσιακό ράλι που σημειώνει το ευρώ, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ενισχύεται, ιδιαίτερα μετά τις πρωτοβουλίες για κοινή έκδοση χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διμηνιαία βάση έναντι του δολαρίου και ο δείκτης σταθμισμένης συναλλαγής της δύναμής του αυξήθηκε για τρίτο τρίμηνο.

 

Την ίδια ώρα στην αγορά των option οι κινήσεις δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω άνοδό του έναντι του αμερικανικού νομίσματος για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά και μείωση των εκτιμήσεων για πτώση έναντι του γιεν (που θεωρείται παραδοσιακό καταφύγιο) στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

 

Ειδικά η πορεία του ευρώ έναντι του γεν αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης ότι οι κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες από ένα δεύτερο κύμα, ή από ένα εκτεταμένο πρώτο κύμα, της πανδημίας καλύτερα από πολλές άλλες περιοχές με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία ότι η ευρωζώνη μπορεί τελικά να δεχθεί μεγαλύτερες ροές κεφαλαίων, κάτι που θα στηρίξει περαιτέρω το νόμισμα, ενώ οι πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων θεωρούνται μηδαμινές.

 

 

Πηγή: businessdaily.gr

Exit mobile version