H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να είναι ήρεμη. Η οικονομία και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι ευνοϊκές και οι αγορές καθησυχασμένες.
Το διοικητικό συμβούλιο της δεν χρειάζεται να λάβει καμία απόφαση σχετική με την πολιτική ή να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές της. Αντ’ αυτού το συμβούλιο μπορεί να έχει πίστωση χρόνου για να συζητήσει τις στρατηγικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να λάβει αργότερα. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ τον Μάρτιο κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4,0% το 2021 και 4,1% το 2022, δηλαδή είναι μέτρια χαμηλότερες από τις τρέχουσες προβλέψεις μας του 4,2% και του 4,5% αντίστοιχα. Ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πιθανώς ελαφρά το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος, σύμφωνα με τις παραδοχές της ΕΚΤ τον Μάρτιο, οι εκτεταμένες καραντίνες σε τμήματα της Ευρωζώνης σκιάζουν τις προοπτικές του δευτέρου τριμήνου. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί κατά ένα βαθμό από τη δυναμική ώθηση από τη διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εντυπωσιακές καταγραφές του δείκτη διευθυντών προμηθειών στη μεταποίηση. Επιπλέον, οι καταναλωτές ανυπομονούν να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους, όταν τους δοθεί η δυνατότητα αυτή, πιθανώς από τον Μάιο και μετά. Εχουν προβεί ήδη σε υπερβολική αποταμίευση, οπότε έπεται μεγάλη ζήτηση. Σε αυτό το στάδιο η ΕΚΤ δεν οφείλει να επανεξετάσει τις οικονομικές προοπτικές της. Τον Ιούνιο, τόσο η ίδια όσο και οι αγορές θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για τη σοβαρότητα του τρέχοντος κύματος κρουσμάτων, καθώς και για την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού και τον αντίκτυπό της στις οικονομικές προοπτικές.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε 1,3% τον Μάρτιο, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στον αντίκτυπο από τη βύθιση της τιμής του πετρελαίου, όταν ξέσπασε η πανδημία. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός πλην ενέργειας και τροφίμων έχει αποδυναμωθεί από το 1,4% τον Ιανουάριο στο 0,9% τον Μάρτιο. Αναμένουμε έναν μέσο όρο πληθωρισμού στο 2% φέτος, ο οποίος υπερβαίνει την πρόβλεψη για 1,5% της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Προς το παρόν, είναι λίγες οι ενδείξεις ότι ο δείκτης μπορεί σύντομα να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
Εάν η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμψει μετά την πανδημία και ο πληθωρισμός σταδιακά ενισχυθεί, η ΕΚΤ θα πρέπει τελικώς να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το πότε και το πώς πρέπει να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της στο μέλλον. Επειδή η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα κυρίως στο πλαίσιο του εξαιρετικά ευέλικτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτό δεν θα παρουσιάσει κανένα πρόβλημα για εκείνη τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες.
* O κ. Ηοlger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.