Η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση στη ζήτηση των αμερικανικών μετοχών

Αύξηση στη ζήτηση των αμερικανικών μετοχικών κεφαλαίων προβλέπει η Goldman Sachs για το 2021, η οποία θα προέρχεται από ξένους επενδυτές, εταιρίες και αμερικάνικα νοικοκυριά.

“Το 1% που αποτελείται από τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα δημιουργήσει θετική ζήτηση στα μετοχικά κεφάλαια των ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο,” δηλώνει η Goldman τονίζοντας μία τριαντακονταετή τάση  που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνήθειες αγοράς μετοχών του υπόλοιπου 99% των νοικοκυριών: Το κορυφαίο 1% έχει αγοράσει μετοχές αξίας $1,5 τρισεκατομμυρίων τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το 99% ήταν net sellers μετοχών αξίας $800 δισεκατομμυρίων.

Η αύξηση στη ζήτηση των μετοχών το 2021 θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19, με την ανάλογη αύξηση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ που – σύμφωνα με τη Goldman – αναμένεται να φτάσει στο 5,8% το 2021.

“Οι περίοδοι ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης συνήθως συμπίπτουν με αυξανόμενα ποσοστά μετοχικών κεφαλαίων,” εξηγεί η Goldman.

Το 2021, οι ξένοι επενδυτές θα είναι οι κορυφαίοι αγοραστές των αμερικανικών μετοχών, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μετοχές πάνω από $350 δις σε αξία σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman, και θα ακολουθήσουν οι εταιρίες με $300 δις. Στην αύξηση της ζήτησης θα συμβάλλει κατά πάσα πιθανότητα η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

Τα πλούσια αμερικανικά νοικοκυριά θα συμπληρώσουν την εκτιμώμενη ζήτηση των μετοχών για το 2021, με αγορές ύψους $100 δις. Ωστόσο, μία πιθανή νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοέμβρη μπορεί να ωθήσει τους πλούσιους που ανήκουν στο 1% σε net selling των μετοχών τους για να αποφύγουν την πληρωμή υψηλότερων φόρων κατά τη διακυβέρνηση του Biden.

Exit mobile version