Η Nordigen λανσάρει δωρεάν open banking API για ευρωπαϊκές τράπεζες

Η λεττονική fintech startup Nordigen μεταβαίνει σε freemium μοντέλο χάρη σ’ ένα δωρεάν API ανοικτού τραπεζικού συστήματος. Όπως δηλώνει η εταιρία, το open banking υποτίθεται ότι εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε τραπεζικές πληροφορίες, αλλά η συγκέντρωση τραπεζικών APIs μέσω Tink ή Plaid είναι πολυδάπανη. Γι’ αυτό, η Nordigen προσφέρει ένα δωρεάν API για πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών και πληρωτέες υπηρεσίες για analytics.

Το open banking είναι ένας αρκετά ευρύς όρος που σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, από συγκέντρωση λογαριασμών μέχρι εξακρίβωση κυριότητας ενός λογαριασμού και ενσωμάτωση πληρωμών. Η πιο βασική λειτουργία του open banking, όμως, είναι η πρόσβαση σε δεδομένα third-party χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Για παράδειγμα, υπάρχουν τράπεζες που σας αφήνουν να συνδεθείτε σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλους τους λογαριασμούς σας από ένα και μόνο interface.

Υπάρχουν δύο τρόποι να συνδεθεί κανείς με μία τράπεζα. Κάποιες τράπεζες παρέχουν ένα API, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να στείλετε αιτήματα στους servers της τράπεζας για να λάβετε δεδομένα.

“Το δωρεάν API τραπεζικών δεδομένων σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη 2η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληρωμές (PSD2), που σημαίνει ότι είναι ελαφρύ και, συνεπώς, οικονομικό,” επισημαίνει ο συνιδρυτής και CEO της Nordigen, Roland Mesters.

Η API της Nordigen, ωστόσο, δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη. Προς το παρόν, η startup υποστηρίζει 300 ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο καλύπτει το 60%-90% του πληθυσμού κάθε χώρας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι πρόκειται για δωρεάν προϊόν. Σε περίπτωση, βέβαια, που οι πελάτες της Nordigen επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες (όπως αναλύσεις οικονομικών δεδομένων) και επιπλέον υπηρεσίες, τότε θα πρέπει να πληρώσουν.

Η Nordigen έχει 50 πελάτες αυτήν τη στιγμή και στόχος της είναι να προσελκύσει περισσότερους με τη νέα freemium στρατηγική της.

Exit mobile version