Σε «Γη της Επαγγελίας» για τους απανταχού ενδιαφερόμενους αγοραστές εξοχικών κατοικιών φιλοδοξεί να αναδειχθεί η ελληνική αγορά, χάρις σε μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση, οι οποίες πλαισίωσαν τα υφιστάμενα «εργαλεία» για την προσέλκυση επενδυτών/αγοραστών, αλλά και τα εγγενή πλεονεκτήματα της χώρας, έναντι του ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κατ’ αρχάς την αναστολή του ΦΠΑ 24%, που «ανοίγει τον δρόμο» και στους ξένους αγοραστές να αποκτήσουν νεόδμητα, επομένως και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, εξοχικά ακίνητα.
Μέσω του μέτρου αυτού, το οποίο έχει ισχύ τριών ετών, από τις αρχές του 2020 έως το τέλος του 2022, όσοι αποκτήσουν δευτερεύουσα κατοικία στην Ελλάδα δεν θα φορολογηθούν με τον ΦΠΑ 24%, που ίσχυε μέχρι πρότινος, αλλά μόνο με τον φόρο μεταβίβασης του 3%. Ουσιαστικά, το κόστος απόκτησης κατοικιών, στις οποίες εφαρμόζεται ΦΠΑ, καθίσταται πολύ πιο ελκυστικό για τους ξένους και ασφαλώς και για τους Ελληνες, που έχουν ήδη πρώτη κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή εφαρμόζεται σε όλα τα εν λόγω ακίνητα, δηλαδή σε όλες τις κατασκευές που ανεγέρθηκαν με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μετά.
Διμερείς συμφωνίες
Ακόμα σημαντικότερη κρίνεται η ρύθμιση για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας συνταξιούχων από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης. Αυτή περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπει ότι όποιος συνταξιούχος πολίτης ξένης χώρας επιλέξει να μεταφέρει στην Ελλάδα τη φορολογική του έδρα, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος με πολύ χαμηλό συντελεστή 7% του ύψους της σύνταξης. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για 10 χρόνια.
Πέραν της ύπαρξης διμερούς συμφωνίας, προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να διαμένει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες. Επίσης, πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, τα προηγούμενα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια, πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, στη ρύθμιση προβλέπεται και ειδική προθεσμία, ήδη για το 2020, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μεταφοράς φορολογικής κατοικίας την 30ή Σεπτεμβρίου.
Αυτή η πρόβλεψη γίνεται κυρίως για τους συνταξιούχους που ήδη έχουν αποκτήσει κατοικία στην Ελλάδα και θα ενδιαφέρονταν για τη μεταφορά και της φορολογικής τους κατοικίας. Από το 2021 και μετά, στο «κάδρο» θα βρεθούν και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εξοχικής κατοικίας, οι οποίοι ενδεχομένως να αναζητούσαν ακίνητο σε άλλη χώρα της Νοτίου Ευρώπης, με ανάλογα προγράμματα, όπως π.χ. η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Τα παραπάνω μέτρα συνδυάζονται και με το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα», το οποίο αφορά επίδοξους αγοραστές από χώρες εκτός Ε.Ε. Εν ολίγοις, η Ελλάδα ως προορισμός για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας διαθέτει πλέον φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα τόσο για πολίτες που προέρχονται από χώρες-μέλη της Ε.Ε., όσο και για όσους προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ.
Πλεονεκτήματα
Πέραν των κινήτρων, η Ελλάδα διαθέτει και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές αγορές, όπως για παράδειγμα το προσιτό κόστος απόκτησης εξοχικών κατοικιών, καθώς ακόμα και τα ακριβότερα ακίνητα προσφέρουν πολύ περισσότερες παροχές και βρίσκονται σε τοποθεσίες πολύ πιο προνομιακές σε σχέση με αντίστοιχα ακίνητα άλλων χωρών, που κοστίζουν πολύ περισσότερο. Επίσης, το φυσικό κάλλος της χώρας και το γεγονός ότι δεν έχει κορεστεί από την υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών, όπως π.χ. περιοχές στη νότια Ισπανία και στη νότια Γαλλία, λειτουργούν ως πρόσθετα πλεονεκτήματα για τη χώρα, ιδίως στην παρούσα συγκυρία του κορωνοϊού, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση και η ιδιωτικότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για όλο και περισσότερους αγοραστές.
Πηγή: kathimerini.gr