Κατά 6,8% συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020

Όπως τονίζει η Eurostat πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία αναμένεται να αναθεωρηθούν, ενώ αποκλειστικά «υπεύθυνη» για τη «βουτιά» στο ΑΕΠ είναι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Κάτι παραπάνω από επιθετική ήταν η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Σύμφωνα με αυτά το ΑΕΠ για την ευρωζώνη συρρικνώθηκε το 2020 και σε σύγκριση με το 2019 κατά 6,8%, ενώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συρρίκνωση έφθασε στο 6,4%.

Η πορεία του ΑΕΠ ΕΕ και Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2020 

 

Στο δ’ τρίμηνο η συρρίκνωση για την ευρωζώνη έφθασε στο 0,7% και για την ΕΕ στο 0,5% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019 η «βουτιά» για τη ζώνη του ευρώ έφθασε στο 5,1% και για την ΕΕ στο 4,8%.

Η πορεία του ΑΕΠ ΕΕ και ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2019

 

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία η πτώση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σχεδόν στο σύνολο της ΕΕ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στο β’ τρίμηνο του περασμένου έτους η συρρίκνωση για την ευρωζώνη έφθασε στο 11,7% και για την ΕΕ στο 11,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη πορεία της από το 1994. Ακολούθησε, όμως, ισχυρή ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, με ανάπτυξη 12,4% για τη ζώνη του ευρώ και 11,5% για την Ένωση.

Μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2020 η Αυστρία (-4,3%) εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση, σε τριμηνιαία βάση, ακολουθούμενη από τις Ιταλία (-2%) και Γαλλία (-1,3%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σημείωσαν οι Λιθουανία (+1,2%) και Λετονία (+1,1%).

Η Eurostat τονίζει ότι πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία δεν είναι ολοκληρωμένα και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει αναθεώρησή τους.

 

businessdaily.gr

Exit mobile version