Μία χούφτα μετοχές κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στον S&P 500.

Η Apple, η οποία έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε ποτέ σε κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία πολλαπλασιασμένος με την τιμή της μετοχής), ήταν αναπάντεχα στην κορυφή της λίστας.

Αντιπροσώπευε το 6,86% του S&P 500 με στάθμιση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Howard Silverblatt, ανώτερου αναλυτή του δείκτη του S&P Dow Jones Indices.

Η Microsoft ήταν σχεδόν δεύτερη με 6,26% και η Alphabet, μητρική της Google, ήρθε στην τρίτη θέση με τις δύο κατηγορίες μετοχών της, οι οποίες μαζί αποτελούσαν το 4,16% του δείκτη. Η κεφαλαιοποίηση της Amazon ήταν 3,6% του συνόλου.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις τέσσερις εταιρείες αποτελούσαν σχεδόν το 21% του S&P 500 στο τέλος του 2021.

Οι μετοχές Tesla, Meta (μητρική του Facebook), Nvidia, Berkshire Hathaway B και UnitedHealth ολοκλήρωσαν τις 10 πρώτες μετοχές.

Η κυριαρχία των κορυφαίων εταιρειών στον S&P 500 αυξάνεται σταθερά, αλλά η πανδημία επιτάχυνε την τάση. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μένουν σπίτι και να μετακομίζουν εργασία, σχολείο, ψώνια και άλλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και άλλοι είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη.

Αυτό, με τη σειρά του, ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών τους, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το βάρος τους στον S&P 500.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές στον δείκτη S&P 500 , ο οποίος προορίζεται να αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα της χρηματιστηριακής αγοράς, αγοράζουν όλο και περισσότερες από αυτές τις μεγάλες εταιρείες καθώς μεγαλώνουν. Επομένως, η επένδυσή τους δεν είναι πλέον τόσο «ευρεία» ή διαφοροποιημένη, όσο θα περίμεναν.

 

Πηγή : www.thebalance.com

Exit mobile version