Σοβαρές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στην αγορά γραφείων μια δυνητική μονιμοποίηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αν και επί του παρόντος ένα τέτοιο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εντούτοις, είναι βέβαιο ότι στα επιτελεία ιδίως των πολυεθνικών ομίλων επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές για τη στέγαση των υπαλλήλων τους στη μετά COVID περίοδο. Εφόσον επιλεγεί ένα μοντέλο, το οποίο θα προβλέπει και μονιμοποίηση της τηλεργασίας, έστω για ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων, η εν λόγω εταιρεία είναι πιθανό να κινηθεί για τη μίσθωση γραφείων μικρότερης επιφάνειας, προκειμένου να περικόψει ανάλογα και τα λειτουργικά της έξοδα.
Μια τέτοια ανάλυση σε 40 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, πραγματοποίησε πρόσφατα η βρετανική εταιρεία συμβούλων Arinite Health & Safety Consultancy, με αφορμή τη σταδιακή παγίωση του φαινομένου της εξ αποστάσεως εργασίας, ιδίως μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ευρώπης. Με βάση τους υπολογισμούς της εταιρείας, στην περίπτωση της Αθήνας, η μετακίνηση του 5% των εργαζομένων μιας μέσης επιχείρησης (250 ατόμων) σε τηλεργασία θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 29.264 ευρώ σε ετήσια βάση, μόνο από το κόστος ενοικίασης. Αντίστοιχα, το ετήσιο όφελος, σε περίπτωση που το ποσοστό τηλεργασίας αυξανόταν στο 20%, η ετήσια μείωση ενοικίου θα διαμορφωνόταν σε 117.054 ευρώ. Για κάθε εργαζόμενο υπολογίζεται χώρος 10 τ.μ., ο οποίος και θα καταστεί μη απαραίτητος.
Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη μίσθωση λιγότερων γραφείων, αυξάνοντας έτσι και το ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων. Στην Αθήνα, εάν μεταφερθεί σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας το 5% των εργαζομένων, τα κενά γραφεία αναμένεται να διπλασιαστούν από το σημερινό ποσοστό του 5% στο 9,8%, ενώ εάν η τηλεργασία καταστεί καθημερινότητα για το 20%, τότε τα κενά γραφεία θα εκτοξευθούν στο 24% του συνολικού κτιριακού αποθέματος. Σημειωτέον ότι τα παραπάνω μεγέθη αφορούν μια «άσκηση» που πραγματοποιούν οι αναλυτές της Arinite προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στο κόστος στέγασης των επιχειρήσεων και ασφαλώς στην ίδια την αγορά γραφείων.
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Αθήνα την περίοδο μετά την πανδημία, στο εξωτερικό φαίνεται πως η τηλεργασία θα διατηρηθεί και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με σχετική έρευνα μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών τον Μάρτιο, προέκυψε ότι η πλειονότητα σχεδίαζε τη μεταφορά του 5% του προσωπικού τους σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας μετά το πέρας της πανδημίας. Σήμερα, ύστερα από άλλους έξι και πλέον μήνες εφαρμογής της τηλεργασίας, οι αναλυτές της Arinite εκτιμούν πως το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί και, στο μέλλον, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας θα βρίσκεται έως το 20% του συνόλου των εργαζομένων μιας επιχείρησης.