Μετά τις ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στη Μ. Βρετανία από την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο, μία έρευνα αναλυτών του Reuters έδειξε ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη είναι μάλλον βραχυπρόθεσμη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές ακινήτων αναμένονται να πέσουν κατά 5% – 11% φέτος καθώς τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας λόγω του κορωνοϊού και το επακόλουθο lockdown θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης. Παρ’ όλα αυτά, η πτώση των τιμών στα ακίνητα προβλέπεται να διαρκέσει λίγο, και να αυξηθούν κατά 1,5% το 2021 και 3,5% το 2022.
Η πιθανότητα αυτού του προβλήματος επισκιάζεται από ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα, το οποίο αφορά στην αφαίρεση του δείκτη 90-95% δανείου-προς-αξία (LTV) των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αγγλική τράπεζα, Nationwide, μείωσε την αξία των ακινήτων που λαμβάνουν ενυπόθηκο δάνειο από 95% σε 85%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές θα χρειάζονται τριπλάσια εγγύηση από πριν για να μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.
Δυστυχώς, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με εκτεταμένες συνέπειες. Σαφώς, οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο να καταλήξουν τα δάνεια να υπερβαίνουν την αξία των ακινήτων λόγω της πτώσης αξία τους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, όμως, ότι πρόκειται για μία μάλλον κοντόφθαλμη άποψη αφού α) ένα ακίνητο πάντα θεωρείται μακροπρόθεσμη επένδυση και β) οι αξίες των ακινήτων θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ίσως θα ήταν πιο συνετό εκ μέρους των βρετανικών τραπεζών να “στοιχηματίσουν” υπέρ της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της χώρας τους, αντί της βραχυπρόθεσμης ζημίας.