“Ξεπαγώνουν” τα deals σε ευρωπαϊκά NPLs, συναλλαγές 29,4 δισ. ευρώ αναμένονται στην Ελλάδα

ÔÑÁÐÅÆÁ (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Mε ολοκληρωμένες συναλλαγές 30,4 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπήρξε περισσότερο δραστήρια του αναμενόμενου στο ξεκίνημα της κρίσης του Covid-19, με Ιταλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Τα παραπάνω αναφέρει η έκθεση της Debtwire ABS για την πανευρωπαϊκή αγορά NPLs το α’ εξάμηνο του 2020, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν εξαιρετικά συγκεντρωμένη και μοιρασμένη ουσιαστικά σε δύο χώρες που είχαν μερίδιο 89,8%, με συναλλαγές 27,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την Ιταλία, με συναλλαγές σε NPLs 18,2 δισ. ευρώ και την Ελλάδα με συναλλαγές 9,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Debtwire, το αντίστοιχο α’ εξάμηνο του 2019, οι συναλλαγές σε NPLs που είχαν κλείσει πανευρωπαϊκά ανέρχονταν σε 41,8 δισ. ευρώ, έναντι του ρεκόρ συναλλαγών σε NPLs, ύψους 105,2 δισ. ευρώ το 2018, 40,6 δισ. ευρώ το 2017, 28,8 δισ. ευρώ το 2016 και 31 δισ. ευρώ το 2015.

Αναφερόμενη στα deals που έγιναν το α’ εξάμηνο 2020 σε Ιταλία και Ελλάδα, η Debtwire λέει ότι αυτά συνδέονται ως επί το πλείστον με προγράμματα κρατικής στήριξης όπως εξαγορές από bad banks και τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις. Συνολικά, οι συναλλαγές αυτές ανέρχονται σε 20,3 δισ. ευρώ ή 66,8% των συνολικών συναλλαγών.

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής deal για το 2020 ήταν η πώληση από την Banca Monte dei Paschi di Siena στην ιταλική bad bank AMCO, η οποία ήταν κατά 100% ιδιοκτησία του ιταλικού Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τον Ιούνιο, η AMCO έλαβε την έγκριση για την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (αβέβαιης είσπραξης και σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) 8,1 δισ. ευρώ από την Banca Monte dei Paschi di Siena, ενώ πήρε επίσης το πράσινο φως να αγοράσει δάνεια 2 δις. ευρώ από την Banco Popolare di Bari.

Το δεύτερο μεγαλύτερο deal ήταν η πρώτη ελληνική τιτλοποίηση NPLs για το ελληνικό Asset Protection Scheme “Ηρακλής”, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για την τιτλοποίηση της Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ (Project Cairo), από την οποία τίτλοι 2,4 δισ. ευρώ υψηλής διαβάθμισης (senior notes) θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις, ενώ μέρος από τους τίτλους μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) 1,5 δισ. ευρώ και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) 3,6 δις. ευρώ πουλήθηκαν στην doValue.

Καθώς άρχισαν να αίρονται τα lockdowns, η ροή των συναλλαγών σε NPLs επανεκκίνησε και συγκεντρώθηκε ειδικά τον Μάιο και Ιούνιο. Στην παρούσα φάση οι συναλλαγές που “τρέχουν” ανέρχονται σε 66,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν οι μισές αναμένονται από την Ελλάδα, συνδεδεμένες κυρίως με τον “Ηρακλή”, και αφορούν δάνεια 29,4 δισ. ευρώ.

Η Debtwire αναμένει ότι στην Ιταλία οι συναλλαγές σε NPLs θα κινηθούν σε 19,7 δισ. ευρώ και θα είναι ένα μίγμα τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του σχήματος των κρατικών εγγυήσεων (GACS), μερικά μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων χωρίς εξασφαλίσεις και χαρτοφυλάκια leasing.

Σε Ισπανία και Ιρλανδία οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και πάλι να εξετάζουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων που είχε “παγώσει” ο Covid-19.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Στο α’ τρίμηνο του 2020, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έβαλαν στην άκρη περισσότερα από 21,5 δισ. ευρώ κεφάλαια για προβλέψεις έναντι ζημιών από δάνεια που δεν θα εξυπηρετηθούν. Οι προβλέψεις αυτές είναι αυξημένες κατά 207%, από τα 7 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

“Οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν φανεί ακόμη. Οι κυβερνήσεις και οι εποπτικές Αρχές έχουν ενεργοποιήσει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, ‘παγώνοντας’, κυρίως, τις πληρωμές δανείων. Μόλις τα μέτρα αυτά λήξουν, θα είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις της κρίσης”, επισημαίνει η Alessia Pirolo, επικεφαλής της κάλυψης NPL της Debtwire.

 

Πηγή: capital.gr

Exit mobile version