Οι καθαρές εκροές του κλάδου ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Ο Ιανουάριος ήταν ένας «αρνητικός μήνας» για τον ευρωπαϊκό κλάδο κεφαλαίων, καθώς οι εκτιμώμενες καθαρές εκροές από αμοιβαία κεφάλαια και ETF ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv Lipper έδειξαν ότι οι συνολικές ροές κεφαλαίων ανήλθαν σε καθαρές εκροές 12,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Από τους τύπους περιουσιακών στοιχείων, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ήταν τα καλύτερα σε πωλήσεις, σημειώνοντας καθαρές εισροές 38,6 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

Ο Detlef Glow, επικεφαλής της έρευνας EMEA στη Refinitiv Lipper, δήλωσε: «Παρά την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την πανδημία Covid-19 και το υποτονικό περιβάλλον της αγοράς, δεν ήταν περίεργο ότι ο Ιανουάριος 2022 ήταν, γενικά, ένας αρνητικός μήνας για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία χρηματοδότησης».

Οι υποστηρικτές αμοιβαίων κεφαλαίων «αντιμετώπισαν εκροές» 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι υποστηρικτές των ETF παρουσίασαν εισροές 25,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε.

Ο Glow δήλωσε: «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς και δεδομένων των οικονομικών αβεβαιοτήτων, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πούλησαν προϊόντα χρηματαγοράς, τα οποία συνήθως θεωρούνται ως ασφαλείς επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός ροών κεφαλαίων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές εκροές από προϊόντα της χρηματαγοράς (-56,3 δισ. ευρώ).

«Αυτό σημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια απολάμβαναν εκτιμώμενες καθαρές εισροές 43,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τα αυξανόμενα επιτόκια, που προκαλούνται από τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, καθώς πουλούσαν προϊόντα ομολόγων».

Στην Ευρώπη, η Ελβετία ήταν η έδρα του αμοιβαίου κεφαλαίου με τις υψηλότερες καθαρές εισροές στα 10,5 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 7,2 δισ. ευρώ και το Βέλγιο με εισροές 2,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η BlackRock σημείωσε καθαρές εισροές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την τον φορέα προώθησης κεφαλαίων με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη για τον μήνα. Ήταν μπροστά από τον δεύτερο σε πωλήσεις προωθητή Lumyna, με εισροές 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη Vanguard, η οποία είχε εισροές 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Columnist: Άγγελος Φανουράκης

Πηγή: www.funds-europe.com

Exit mobile version