Οι 10 «εντολές» των θεσμών: Στο μικροσκόπιο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

Πτωχευτικό και δεύτερη ευκαιρία, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό, νέο εργασιακό, αδειοδοτήσεις, στελέχωση ΑΑΔΕ, ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, δημόσιες συμβάσεις και προετοιμασία μεγάλων έργων, είναι τα 10 πιο σημαντικά πεδία προτεραιότητας κατά την αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Τίθεται ξανά αύριο επί τάπητος στην σύνοδο του Eurogroup επισφραγίζοντας έτσι ως επιτυχή την 9η αξιολόγηση της χώρας, αλλά και επικυρώνοντας μία σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την… επόμενη αξιολόγηση.

Βεβαίως το μεγάλο θέμα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ είναι η υγειονομική κρίση και η ανάγκη να συνεχισθεί η ρήτρα διαφυγής και το 2022 με παράλληλη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν στη συνέχεια. Επίσης θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα στήριξης που έλαβαν τα κράτη, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει στοιχεία που θα δείχνουν πως το ελληνικό πακέτο είναι υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, αλλά και ένας απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας ανά κλάδο, με μεγάλο «ασθενή» τον τουρισμό.

Για την Ελλάδα βεβαίως – καθώς τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – το ζητούμενο είναι μία καλή 9η αξιολόγηση. Το κείμενο της έκθεσης που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Κομισιόν ήταν θετικό για την Ελλάδα.
Αναφέρονται τα 11,2 δισ. ευρώ μέτρα (σ.σ. 11,6 σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών μαζί με το νέο μικρό εγγυοδοτικό) που είχαν ληφθεί έως και τον Φεβρουάριο και έτσι καταγράφονται στην εν λόγω έκθεση. Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν πιο γρήγορα από ότι είχε συμφωνηθεί. Μαζί με πεδία στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις (οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογούνται από την πανδημία).

Κατά συνέπεια, ορίζεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με «φόντο» την επόμενη έκθεση για τη 10η αξιολόγηση της χώρας. Θα ανακοινωθεί το Μάιο και αυτή φορά συνδέεται με το πακέτο δόσεων από τον ESM.
Η επόμενη αξιολόγηση της χώρας θα ξεκινήσει άμεσα. Οι  τεχνικές διαβουλεύσεις σχεδιάζονται αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα (που φέτος είναι στις 4 Απριλίου) και τη σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα που θα ακολουθήσει.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως είναι σημαντικό να κλείσουν ομαλά τα μέτωπα, και ενόψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη στο Ecofin). Αλλά και λόγω της ανάγκης να μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται η χώρα με πολύ καλούς όρους από τις αγορές.

Οι 10 πιο μεγάλες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που συνδέονται με τους στόχους της επόμενης 10ης αξιολόγησης  της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι:

 

insider.gr

Exit mobile version