“Πάγωμα” σε επενδύσεις €6 δις λόγω αβεβαιότητας στην εκτίμηση ακινήτων

Έξι αγγλικές εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων, μεταξύ των οποίων οι M&G και Legal & General, δήλωσαν ότι έχουν παγώσει επενδύσεις συνολικού ύψους ‎£6.06 δις (€6,69 δις), καθώς οι εκτιμητές ακόμα πασχίζουν να αξιολογήσουν τα ακίνητα μετά την κρίση το κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο η M&G πάγωσε το Χαρτοφυλάκιο UK Property αξίας €2,85 δις λόγω της ανασφάλειας που είχε προκληθεί από το Brexit και της εξασθένησης του τομέα ακινήτων της Βρετανίας. Φυσικά, ακολούθησαν και άλλες αγγλικές κτηματομεσιτικές εταιρίες, οι οποίες σταμάτησαν κάθε ρευστοποίηση τον Μάρτιο, όταν οι εκτιμητές δήλωσαν ότι υπάρχει “ουσιαστική αβεβαιότητα” γύρω από τις αξίες των ακινήτων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, η M&G επισημαίνει ότι οι εκτιμητές της εταιρίας εξακολουθούν να κάνουν χρήση της ρήτρας ουσιαστικής αβεβαιότητας, με εξαίρεση τους βιομηχανικούς και υλικοτεχνικούς τομείς ακινήτων όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες.

Η Legal & General, από την άλλη, ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο “πάγωμα” των επενδύσεών της ύψους €3,3 δις.

Παγωμένες λόγω δυσκολίας εκτίμησης αξίας παραμένουν και δύο επενδύσεις ύψους €552 δις από τη Standard Life, ενώ οι Aviva, Columbia Threadneedle και Janus Henderson αναφέρουν ότι η ρήτρα ουσιαστικής αβεβαιότητας ισχύει ακόμα για τις επενδύσεις τους, ύψους €132.000.000, €1.000.000.000 και €552.000.000 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με προβλέψεις, οι δυσκολίες στην εκτίμηση ακινήτων και το επακόλουθο πάγωμα των επενδύσεων αναμένονται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

“Η επανέναρξη των επενδύσεων θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα μετρητού και την άρση της ρήτρας ουσιαστικής αβεβαιότητας,” δήλωσε εκπρόσωπος της M&G.

Exit mobile version