Παρά την πανδημία, η Ευρώπη κατέγραψε ένα από τα πιο δυνατά τρίμηνα σε επενδύσεις VC

Παρά τη γενική ανησυχία, η πανδημία φαίνεται πως δεν επηρέασε στο ελάχιστο τις επενδύσεις VC στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του Pitchbook. Αντιθέτως, το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι επενδυτικές συμφωνίες αυτού του είδους άγγιξαν τα 10,6 δις. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε τριμηνιαία βάση στην Ευρώπη κα ανεβάζει το συνολικό ύψος των φετινών επενδύσεων στα 29,5 δις. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές Startups έχουν ακόμα περιθώριο να φτάσουν το περσινό ποσό των 37,2 δισ. δολαρίων που είχαν σηκώσει πέρυσι.

Παρόμοια ανοδική τάση στις επενδύσεις παρουσιάζει και νέα έκθεση της KPMG που δημοσιεύτηκε επίσης αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή της Σκανδιναβίας (1,8 δις), η Γερμανία (1,8 δις) και το Ισραήλ (1,3 δις), κατέγραψαν όλες ρεκόρ επενδύσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2020. «Εκτός» έμεινε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρόλο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων VC στην Ευρώπη, σημείωσε μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο, «πέφτοντας» από τα 3,5 στα 2,6 δις. ευρώ.

Όσον αφορά τις Startups που κατάφεραν να σηκώσουν τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το Pitchbook αυτές είναι οι εταιρείες λογισμικού, που έλαβαν σχεδόν το 30% των συνολικών χρηματοδοτήσεων τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Ακολουθούν οι Startups από τον κλάδο της φαρμακευτικής και της βιοτεχνολογίας, με 20% των επενδύσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι προφανές ότι τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Μάλιστα οι συγκεκριμένες Startups σημείωσαν τέσσερα από τα πέντε μεγαλύτερα exits στο τρίτο τρίμηνο, με συνολική αξία 5,3 δις. ευρώ! Με αυτήν την «πορεία», οι εταιρείες των δύο κλάδων αναμένεται να ξεπεράσουν την ετήσια αξία των exit κατέγραψαν πέρυσι οι εταιρείες λογισμικού.

 

 

startupper.gr

Exit mobile version