Υπό πίεση βρίσκεται και πάλι η αγορά του πετρελαίου, με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου.
Οι νέες απώλειες, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν διττή προέλευση. Αφενός την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, κάτι το οποίο υπονομεύει τη ζήτηση για αργό.
Αφετέρου τη «βουτιά» της τιμής διάθεσης του σαουδαραβικού πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, γεγονός το οποίο αντανακλά το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του Brent υποχώρησε χθες κατά 1,1% στα 42,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI διολισθαίνει κατά 1,3% στα 39,26 δολάρια ανά βαρέλι.
Κι όλα αυτά, ενώ η διεθνής οικονομία παραμένει επιφυλακτική έναντι του πετρελαίου, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συνεργαζόμενων χωρών (OPEC+) περί μείωσης της παραγωγής, σε μία προσπάθεια στήριξης των τιμών.
Η αδύναμη ζήτηση, η καταρρέουσα παγκόσμια οικονομία (σ.σ. ως απόρροια της πανδημίας), καθώς και η στροφή προς τις πράσινες μορφές ενέργειες, συγκροτούν ένα αρνητικό «κοκτέιλ» εξελίξεων για τον «μαύρο χρυσό».
Στο πλαίσιο αυτό, ο «νούμερο 1» αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα, περιόρισε περαιτέρω τις αγορές τον Αύγουστο, κάτι το οποίο αποτέλεσε ακόμη ένα «χτύπημα» στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
Και σαν να μην έφθασε αυτό, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες (σ.σ. οι ΗΠΑ είναι εκτός ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+) συνεχίζουν να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.