Η άνοδος των επιδόσεων της Αγοράς Κατοικίας που τροφοδοτήθηκε από το Airbnb και το πρόγραμμα Golden Visa έχει επιβραδυνθεί Ωστόσο, μόλις σταματήσει η διακοπή στα ταξίδια και αρθούν οι περιορισμοί, η αγορά αναμένεται να ανακάμψει. Αυτή είναι η ευρύτερη εικόνα της αγοράς κατοικίας, σύμφωνα με τη Danos/an alliance member of BNP Paribas Real Estate Group. Η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων, παράλληλα, θεωρεί ότι η τουριστική βιομηχανία υπήρξε από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τα προγράμματα εμβολιασμού φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να εκκινήσει εκ νέου η αγορά.
Οσον αφορά την κατοικία, εκτιμά ότι οι συναλλαγές κατά βάση τα προηγούμενα χρόνια εξαρτήθηκαν από το Airbnb και τη Golden Visa, που σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση λόγω της πανδημίας. Το μοντέλο του Airbnb έχει εμφανίσει συρρίκνωση 30% στα ποσοστά πληρότητας των μονάδων της πλατφόρμας.
Τα Προάστια της Νότιας Αθήνας έδειξαν ανθεκτικότητα στο COVID-19 εν όψει των μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό, πετυχαίνοντας θετική απόδοση το 2020 (περίπου 12.000 κατοικίες προς πώληση το 2020 έναντι κάτω των 10.000 την περίοδο 2014-2017)
Η αγορά κατοικιών στην Αθήνα γνώρισε αύξηση των τιμών τόσο στις αξίες πωλήσεων όσο και στις τιμές ενοικίασης τα τελευταία χρόνια. Το 2020, όπως αναμενόταν, ήταν μια χρονιά επιβράδυνσης, παρόλο που δεν υπήρξε αρνητική απόδοση. Η αύξηση των τιμών για τα διαμερίσματα συνολικά το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 3,2%. Οι αριθμοί για το 2020 δείχνουν μια εμφανή επιβράδυνση της αύξησης, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν θετική τάση στην αγορά.
Ειδικότερα, το report της Danos/an alliance member of BNP Paribas Real Estate Group αναφέρεται σε τιμές ενοικίασης (βάσει έρευνας του spitogatos) της τάξεως των 10 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως στα Νότια Προάστια, στα 8,99 ευρώ/τ.μ. στο Κέντρο, στα 8,57 ευρώ/τ.μ. στα Βόρεια Προάστια και στα 6-7 ευρώ/τ.μ. τον μήνα στα υπόλοιπα Προάστια, την ευρύτερη Αττική και τον Πειραιά.
Οι τιμές πώλησης κατοικιών (πάλι βάσει έρευνας του spitogatos) κυμάνθηκαν στα 1.528 ευρώ/τ.μ στην Αθήνα, στα 2.314 ευρώ/τ.μ. στα Νότια, στα 2.642 ευρώ/τ.μ στα Βόρεια Προάστια ενώ σε Ανατολικά Προάστια, Πειραιά και Δ. Προάστια κυμάνθηκαν μεταξύ 1.533 ευρώ/τ.μ. και 1.333 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα με το report, ο αριθμός συναλλαγών έχει υποχωρήσει λόγω των μέτρων και των περιορισμών, ωστόσο οι τιμές δεν υποχώρησαν. Η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας όπως παρουσιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η πανδημία θεωρείται μια σύντομη αναταραχή που δεν θα επηρεάσει τη λήψη μακροπρόθεσμων επενδυτικών αποφάσεων.
Η Golden Visa υπήρξε σημαντικός οδηγός της αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια. Το ξένο κεφάλαιο ήταν σημαντικό για την αγορά. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις όμως έχουν επηρεάσει άμεσα τις τιμές στο κέντρο της Αθήνας, που παραμένει το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος ξένου επενδυτή.
Πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι τα ακίνητα προς ενοικίαση έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλές μονάδες διαθέσιμες για βραχυπρόθεσμα ενοίκια (Airbnb κ.λπ.) τώρα προσφέρονται για μακροπρόθεσμη ενοικίαση λόγω και της ύφεσης στον τουρισμό από τον COVID-19.
Τουρισμός
Οσον αφορά στον τουρισμό, ο κλάδος υπέστη τεράστιες απώλειες που ξεπερνούν το 60% στα ποσοστά πληρότητας το 2020, ενώ η πτώση φαίνεται και στην καθίζηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου ήταν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη του όγκου των ταξιδιωτών το 2021, φαίνεται ότι η πανδημία είναι ανθεκτική και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς δημιουργούν ένα μάλλον απαισιόδοξο περιβάλλον, εκτιμά η Danos.
Η επίδραση το 2020 ήταν εμφανής τόσο στα εποχιακά όσο και στα ξενοδοχεία 12μηνης περιόδου, με μείωση στα έσοδα μεταξύ 40% – 90% πέρυσι σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα, το λειτουργικό κόστος είναι υψηλότερο με τα νέα πρωτόκολλα υγείας. Η συνολική απώλεια για τα ελληνικά ξενοδοχεία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 3,26 δισεκατομμύρια ευρώ σχετίζονται με εποχιακά ξενοδοχεία και 1,2 δισεκατομμύρια με τα 12μηνης διάρκειας (Ernst & Young Global Limited 2020). Πολλά ξενοδοχεία και ενώσεις πιστεύουν ότι η τουριστική βιομηχανία δεν θα ξεπεράσει την κατάσταση μέχρι τουλάχιστον το 2025 και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα και καθυστερήσεις στις κρατήσει, αναφέρει η ανάλυση.
Η Danos–PNB Paribas Real Estate αναφέρεται και στα ξενοδοχεία που αναμένεται να είναι εν λειτουργία το 2021 (ή είχαν ήδη μπει από τα τέλη του 2020), όπως το «Athens Capital Hotel – Mgallery}, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος (άνοιξε τον Σεπτέμβριο υπό τη διεύθυνση του μεγάλου γαλλικού ξενοδοχείου αλυσίδα Accort, επένδυση συνολικά 22 εκατ. ευρώ, ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 158 δωμάτια και 19 σουίτες), το «Brown Acropol» στο ιστορικό κτήριο του ξενοδοχείου Acropol, το οποίο έχει ανακαινιστεί πλήρως από τη διεθνή αλυσίδα Brown Hotels (4 αστέρων, θα διαθέτει 165 δωμάτια και σουίτες, αίθουσες συνεδριάσεων για έως 450 άτομα), το «Athens Ikon», ένα boutique ξενοδοχείο με πολυτελείς σουίτες (οδός Μητροπόλεως 21, δίπλα στην πλατεία Συντάγματος), το «Zoia Aiolou» και το «Zoia Nikiou», δύο νέα boutique ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, το ξενοδοχείο Hellenic Vibes στο Μοναστηράκι, σε ένα ακίνητο που αποκτήθηκε από την Prodea Investments, το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Omega Hotel κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, στην οδό Πειραιώς 10 (είναι ένα πρώην κτίριο γραφείων που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 50 δωματίων), ένα νέο μπουτίκ ξενοδοχείο στο Κολωνάκι, που ανήκει στην Briq Properties ( επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ από την αλυσίδα Modernist), το ξενοδοχείο Gem στην οδό Αριστείδου κ.λπ.