Προειδοποίηση Στουρνάρα για νέα NPL, ζητά λύση για αναβαλλόμενο φόρο

Στην πρόβλεψή του για νέα «κόκκινα» δάνεια 8-10 δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας επιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει έναντι του πιστωτικού κινδύνου. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας καλεί την κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν επιλέξει τη λύση της bad bank, την οποία προτείνει η ΤτΕ, να βρει άλλο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης συμμετοχής αναβαλλόμενων φόρων στα κεφάλαια των τραπεζών.

Στην έκθεση του για το 2020 και, ειδικότερα, στο κεφάλαιο που αφιερώνεται στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι μεγάλος αριθμός δανείων βρίσκονται σε ρύθμιση και έχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν και πάλι καθυστερούμενα. Όπως τονίζει, «επί του συνόλου των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, σε καθεστώς ρύθμισης υπάγεται περίπου το 1/5. Επισημαίνεται ότι υψηλό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε και πάλι καθυστέρηση, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της ρύθμισης».

Όσον αφορά την πορεία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η μείωση των ΜΕΔ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» θα πρέπει να συμπληρωθεί και από μέτρα που θα μειώσουν τους αναβαλλόμενους φόρους στα κεφάλαια των τραπεζών, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προκρίνει την εφαρμογή του σχεδίου για bad bank, την οποία έχει προτείνει η ΤτΕ.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην έκθεση:

 

businessdaily.gr

Exit mobile version