Πώς Κινέζοι “χρηματιστές” ξεπλένουν χρήμα για τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικό

Κινέζοι “χρηματιστές” αποδείχθηκαν βασικοί συνεργάτες καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής, συμβάλλοντας σε επιχειρήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και αλλάζοντας άρδην τον τρόπο που ξεπλένεται το χρήμα από το εμπόριο ναρκωτικών.

Οι λεπτομέρειες που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη δίκη ενός Κινέζου επιχειρηματία που καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος σε καρτέλ ναρκωτικών στις ΗΠΑ, μας αποκαλύπτουν βήμα προς βήμα μία δημοφιλή μέθοδο που εφαρμόζουν οι Κινέζοι χρηματιστές για ξέπλυμα των χρημάτων που βγάζουν τα μεξικανινά καρτέλ από το εμπόριο ναρκωτικών.

Βήμα 1.

Ένα μεξικανικό καρτέλ θέλει να εισάγει στο Μεξικό τα έσοδα από τις πωλήσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Έρχεται σε επαφή με Κινέζους χρηματιστές που δραστηριοποιούνται στο Μεξικό για να δουν ποιος προσφέρει τις καλύτερες τιμές.

Βήμα 2.

Οι συνεργάτες συμφωνούν σε μία προμήθεια και στο ποσό που θα ξεπλυθεί.

Βήμα 3.

Μέσω αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων, ο Κινέζος χρηματιστής στέλνει στο καρτέλ τρεις πληροφορίες:

  1. ένα συνθηματικό
  2. τον αριθμό ενός καρτοκινητού
  3. τον μοναδικό σειριακό αριθμό ενός γνήσιου χαρτονομίσματος του 1$

Βήμα 4.

Το καρτέλ δίνει τις πληροφορίες σε έναν έμπορο-συνεργάτη στις ΗΠΑ, ο οποίος καλεί στο καρτοκινητό και δίνει το συνθηματικό. Από εκεί, κανονίζεται συνάντηση με έναν μεταφορέα χρημάτων-συνεργάτη του Κινέζου χρηματιστή στις ΗΠΑ.

Βήμα 5.

Ο έμπορος και ο μεταφορέας χρημάτων συναντώνται σε δημόσιο χώρο, και ο μεταφορέας δίνει το δολάριο με τον μοναδικό σειριακό αριθμό. Έπειτα, ο έμπορος του παραδίδει τα μετρητά και κρατάει το χαρτονόμισμα ως “απόδειξη” της συναλλαγής.

Βήμα 6.

Ο μεταφορέας πηγαίνει τα χρήματα σε έναν Κινέζο έμπορο με έδρα στις ΗΠΑ που έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα. Μετά, ο έμπορος κάνει αυτό που λέμε “συναλλαγή καθρέφτη”: Αλλάζει τα δολάρια σε γιουάν και μεταφέρει το ποσό από τον λογαριασμό του στον λογαριασμό του χρηματιστή.

Βήμα 7.

Το βρώμικο χρήμα του καρτέλ βρίσκεται πλέον σε κινέζικη τράπεζα, μακριά από τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Ο χρηματιστής έχει δύο επιλογές για να τα στείλει πίσω στο καρτέλ, στο Μεξικό.

Βήμα 8.

Η 1η επιλογή είναι να κάνει άλλη μία “συναλλαγή καθρέφτη”: Τα χρήματα μεταφέρονται από τον λογαριασμό της κινέζικης τράπεζας στον επίσης κινέζικο λογαριασμό ενός επιχειρηματία με έδρα στο Μεξικό, σε πέσος. Ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, δίνει τα πέσος στον χρηματιστή στο Μεξικό, και εκείνος με τη σειρά του τα παραδίδει στο καρτέλ.

Βήμα 9.

Η 2η επιλογή είναι να αγοράσει ο Κινέζος χρηματιστής κινέζικα προϊόντα στην αξία των χρημάτων (π.χ. ρούχα) και να τα εξάγει στο Μεξικό. Τα προϊόντα πωλούνται και τα χρήματα παραδίδονται στο καρτέλ.

Exit mobile version