Πώς να ξεκινήσετε ένα venture fund με λίγα χρήματα

Για πολλά χρόνια (ίσως και δεκαετίες) δεν υπήρχε συζήτηση για το αν μπορούσες να γίνεις venture capitalist χωρίς να έχεις οικονομική άνεση: Δεν μπορούσες, απλά. Για να συμμετάσχουν σε μία επένδυση, οι άνθρωποι και οι εταιρίες που επενδύουν σε venture funds θέλουν να ξέρουν ότι οι fund managers ρισκάρουν και τα δικά τους χρήματα. Και μιλάμε για το 2% με 3% των συνολικών assets του fund, το οποίο συχνά ισούται με εκατομμύρια.

Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι φιλόδοξοι VCs έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσουν εκείνη την πολυπόθητη αρχική χρηματοδότηση. Και, αν και καμία από τις παρακάτω στρατηγικές δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία στην συγκέντρωση κεφαλαίου, όλες αποτελούν μεθόδους που έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά άλλοι VCs στο παρελθόν.

#1. Βρείτε επενδυτές (π.χ. limited partners) που προτίθενται να πάρουν λιγότερο από 2% ή 3% (ακόμα και λιγότερο από 1%) του συνολικού fund size. Μπορεί να μην αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά υπάρχουν επενδυτές που είναι ευέλικτοι βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κάθε GP.

#2. Ερευνήστε επιλογές αντισταθμίσματος για τις αμοιβές διαχείρισης, οι οποίες θα φαίνονται λογικές και στους επενδυτές. Ας υποθέσουμε ότι η “δέσμευση” που κάνετε είναι €1.000.000 σε 10 χρόνια. Αντί να προσπαθείτε να βρείτε το €1.000.000 που δεν έχετε, μπορείτε να αντισταθμίσετε το 80% του ποσού επενδύοντας €200.000 και μειώνοντας τις αμοιβές διαχείρισής σας στη διάρκεια των 10 ετών. Στην πράξη, μετατρέπετε το εισόδημά σας από τις αμοιβές στην επένδυση που υποτίθεται ότι κάνετε.

#3. Χρησιμοποιήστε ως εγγύηση τις εταιρίες που έχετε στο portfolio σας. Όταν ρίχνετε στο τραπέζι ποσοστά κυριότητας από startups που έχετε χρηματοδοτήσει, δεν χρειάζεται να επενδύσετε χρήματα στα funds.

#4. Κλείστε συμφωνία με πλούσιους φίλους σας. Προφανώς, οι φίλοι σας θα πρέπει να είναι και πρόθυμοι να επενδύσουν σε εσάς, αλλά ένα κίνητρο πάντα βοηθάει: Συμφωνήστε σε ένα ποσοστό του εισοδήματος που θα απολαμβάνουν για πάντα.

#5. Πάρτε ένα τραπεζικό δάνειο. Πολλοί επενδυτές νιώθουν ανασφάλεια όταν ένας GP δεσμεύεται μέσω τραπεζικού δανείου, κυρίως επειδή ένα δάνειο προσθέτει ένα επιπλέον ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά, τα δάνεια αποτελούν συνηθισμένη επιλογή και οι τράπεζες που διατηρούν σχέσεις με venture capitals συνήθως εγκρίνουν την απόδοση δανείου σε fund managers.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο τρόπος να συγκεντρώσετε κεφάλαιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχει δηλώσει ο επενδυτής Lo Toney (Plexo Capital), “Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πλούτος καθορίζει την μελλοντική επιτυχία στα πρώτα βήματα ενός VC.”

Exit mobile version