Συγκεκριμένα ο κ. Σαββάκης δήλωσε:
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελληνική περιφέρεια υλοποιείται με αργούς ρυθμούς και εμφανίζει σειρά από αδυναμίες για την ουσιαστική υιοθέτηση και εφαρμογή του. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι σήμερα εστιάζεται σε ήδη γνωστές και διαδεδομένες πρακτικές όπως: η χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης για την εξεύρεση πελατών, η εισαγωγή αυτοματισμών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και η αναβάθμιση του εξοπλισμού παραγωγής για την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας.
»Πρωτοβουλίες όπως η χρήση συστημάτων ρομποτικής, η υιοθέτηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι επενδύσεις στο διαδίκτυο των πραγμάτων κλπ., φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν από τη βιομηχανία, αλλά με αργούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου. Παρά ταύτα, αποτελεί θετικό μήνυμα για την ψηφιακή μετάβαση η εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της βιομηχανίας στις νέες τεχνολογίες.
»Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων και την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους είναι προφανής. Για το λόγο αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη η παροχή ισχυρών κινήτρων από την πολιτεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της περιφερειακής βιομηχανίας.
»Στο πλαίσιο αυτό, οι άμεσες ενισχύσεις, τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις που στις προτάσεις τους περιλαμβάνουν επενδύσεις και δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και η επιχορήγηση των επιτοκίων δανεισμού, είναι τα τρία βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προκρίνει η περιφερειακή βιομηχανία ως τα πλέον ελκυστικά για την υποβοήθηση της ψηφιακής τους μεταρρύθμισης.
»Παρά την αρνητική συγκυρία και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί, η βιομηχανία της περιφέρειας πιστεύει στην ψηφιακή της προσαρμογή, αλλά βρίσκεται σε φάση αναμονής για τη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά τη λήξη της πανδημίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι με σωστό σχεδιασμό, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ και του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα υποβοηθήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις ψηφιακής μετάβασης που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικότερες και ανθεκτικότερες σε μελλοντικές κρίσεις.»