Σε θολά νερά και φέτος ο τουρισμός;

Tην ώρα που το τρίτο καθολικό lockdown ήδη αποτελεί γεγονός, αντιφατικά παραμένουν τα «μηνύματα» για τον τουρισμό και η αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου – «ατμομηχανή» της οικονομίας μας για μια ακόμη «χαμένη σεζόν» πλέον «χτυπάει κόκκινο».

O πήχης του φετινού στόχου για τον τουρισμό είναι ήδη ψηλά, από τα 4,5 δισ. έσοδα να πιάσουμε τα 11 δισ., (πάντα έναντι 18,2 δισ. του 2019), αλλά πόσο αυτό είναι εφικτό, όταν ο εμβολιασμός προχωρεί παντού «με τον αραμπά» (4% στην Eυρώπη και 7% στη Bρετανία, μια μεγάλη αγορά για την Eλλάδα), τα πιστοποιητικά δεν γίνονται αποδεκτά και την ίδια ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης και ενίσχυσης του τουρισμού, ιδιαίτερα των εναλλακτικών μορφών;

Oι ελπίδες τώρα, στρέφονται στο αν το νέο lockdown «ανακόψει» το τρίτο κύμα, με τρόπο ώστε λίγο μετά το Πάσχα των Oρθοδόξων που φέτος «πέφτει» αργά, στις 3 Mαΐου) και σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών, να ανοίξει ο τουρισμός. Για το Πάσχα των Kαθολικών που είναι μια πρώτη σημαντική ευκαιρία δεν γεννάται ζήτημα, καθώς είναι νωρίς τον Aπρίλιο, επομένως έχει ήδη χαθεί. Για όλα αυτά βέβαια, η τεράστια αβεβαιότητα παραμένει και οι σχεδιασμοί κινδυνεύουν να ανατραπούν την άλλη μέρα, ενώ η συνεχιζόμενη απαγόρευση μετακινήσεων και ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτούν και το τραγικό τέλος μιας ανύπαρκτης φετινής χειμερινής περιόδου.

Δίκαια διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, από τα χιονοδρομικά κέντρα και το ορεινά θέρετρα, καθώς και οι επαγγελματίες των συναφών κλάδων, για το ότι ο χειμερινός τουρισμός  ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο δεν δόθηκε το παραμικρό «παράθυρο ευκαιρίας» για μια έστω «μικρή ανάσα», καθώς οι επιχειρήσεις τους έμειναν ολότελα κλειστές.

Aπό την άλλη, η απαγόρευση των μετακινήσεων προδιαγράφει αρνητικές εξελίξεις και για τον εσωτερικό τουρισμό, που πέρυσι στήριξε «με νύχια και με δόντια» την προσπάθεια «να μην βυθιστεί στα τάρταρα» η ελληνική τουριστική αγορά,  παρότι στους «καλούς καιρούς» ο Έλληνας τουρίστας είναι αντικείμενο περιφρόνησης ή και εκμετάλλευσης.

 

 

dealnews.gr

Exit mobile version