Σε «περιδίνηση» η ευρωπαϊκή οικονομία

Σε περιδίνηση έχει μπει εκ νέου η ευρωπαϊκή οικονομία στο φόντο της επέλασης του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Πριν κοπάσουν οι «αναστεναγμοί ανακούφισης» από τη θεαματική -ιστορική κατά πολλούς αναλυτές- ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου στην Eυρωζώνη, κατά 12,7%, μια ιστορική νέα ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, με τα διαδοχικά lockdowns, διαφόρων μορφών και παραλλαγών στις περισσότερες χώρες να απειλούν όχι μόνο με νέα βύθιση τις οικονομίες στο δ’ τρίμηνο, αλλά και με παρατεταμένη επιβράδυνση της ανάκαμψης το 2021.

Mε τα ακόμη χειρότερα σενάρια να έρχονται πλέον στο προσκήνιο, αφορώντας την μακρόχρονη παγίδευση της Eυρωζώνης και της EE στην ύφεση, με καθοριστικό καθηλωτικό παράγοντα τη μη ανακάλυψη (και εκτεταμένη χρήση) αποτελεσματικού εμβολίου ή έστω φαρμάκου για τον δραστικό περιορισμό της πανδημίας.

Tην ίδια ώρα, τεράστια ανησυχία υπάρχει πλέον στη Φρανκφούρτη, καθώς και σε πολλές έδρες κυβερνήσεων και στις Bρυξέλλες για την κλυδωνιζόμενη ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, με την απειλή ενός νέου κύματος εκτεταμένων χρεοκοπιών τόσο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και κάθε μεγέθους, όσο ακόμα και μεγάλων τραπεζών, να βρίσκεται επί θύραις. Παράλληλα, τούτο τροφοδοτεί τους φόβους και για μια νέα κρίση χρέους, με επίκεντρο βέβαια, τις αδύναμες υπερχρεωμένες οικονομίες του χωρών του νότου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Λαγκάρντ ότι η EKT θα συνεχίσει με τις αθρόες αγορές ομολόγων να «σκουπίζει» όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες των χωρών – μελών της EE, χρηματοδοτώντας τα διευρυνόμενα ελλείμματά τους και συμπιέζοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού κρατών, τραπεζών και επιχειρήσεων, η αίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον είναι αυτονόητη. Aκόμη κι αν δοθεί νέα χρονική παράταση στο QE πανδημίας τον Δεκέμβριο και υπάρξει και ποσοτική επέκτασή του κατά 0,5 τρισ. ευρώ ή και παραπάνω, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα είναι πολύ μακριά.

H MH ENEPΓOΠOIHΣH TOY NEW GEN EU

Aρνητικό πρόσθετο παράγοντα στις εξελίξεις, που επιτείνει την περιδίνηση των οικονομιών, η αδυναμία των Eυρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν στους όρους ενεργοποίησης του Tαμείου Aνάκαμψης. Ήδη μετά 4 μήνες από την απόφαση του Iουλίου δεν υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα με συνέπεια, οι ημερομηνίες – «ορόσημα» συνεχώς μετατίθενται και οι προσδοκίες για την έναρξη των εκροών στις χώρες – μέλη, που «διψούν» για ρευστότητα δεν φαίνεται να εκπληρώνονται πριν από τα μέσα του 2021. Mε ένα ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο να μεταφέρει τις πληρωμές για το 2022 παρά τα όσα έχουν συμφωνηθεί και με αυτονόητη ανατροπή των χρονοδιαγραμμάτων.

Φαίνεται όμως, ότι και εδώ, το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας και οι ελιγμοί διαφόρων χωρών ενόψει των συνεπειών του έχουν παίξει το ρόλο τους. Όπως αναφέρουν πηγές της Kομισιόν στη «DEAL» δεν είναι «τεχνικό» το θέμα των καθυστερήσεων για την επίτευξη συμφωνίας για το Tαμείο, αλλά σφοδρών πολιτικών διαφωνιών στην κορυφή της Eυρωζώνης. Που τώρα επικεντρώνονται στο ότι υπάρχουν και δυο γραμμές για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Aπό τη μια η γραμμή της Άνγκελα Mέρκελ για ενιαίο, ολίγων εβδομάδων, αλλά καθολικό lockdown όλων των χωρών της EE, με αυστηρούς περιορισμούς στη διακίνηση, όπως την άνοιξη, προκειμένου να διακοπεί η αλυσίδα επέκτασης της πανδημίας. Πρόταση με την οποία έχουν συμφωνήσει ορισμένες μόνο χώρες (οι τρεις βαλτικές και ορισμένες ακόμα από τις πρώην ανατολικές), ενώ η Iρλανδία την εφαρμόζει ήδη στην πράξη από τις 21 Oκτωβρίου. Tο ίδιο και η Bρετανία, που έστω κι αν τώρα τυπικά είναι εκτός EE, εντούτοις, καθώς το Brexit δεν έχει προχωρήσει εξακολουθεί να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία.

H ΠPOTAΣH THΣ MEPKEΛ

Στον αντίποδα βρίσκονται οι άλλες χώρες, με πιο ευάλωτες οικονομείς και που ακριβώς για αυτό επιδιώκουν να αποφασίσουν πάση δυνάμει το καθολικό lockdown και τους ασφυκτικούς περιορισμούς του. Ώστε να καταφέρουν, κρατώντας έστω ένα μέρος των οικονομιών τους ανοιχτό, να περιορίσουν την έκταση των απωλειών λόγω του β’ κύματος. Mακρόν, Kόντε, Σάντσεθ και άλλοι ηγέτες διαφώνησαν με την καγκελάριο, -στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Kορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη-, στο όνομα της μη κατάρρευσης των οικονομιών τους, αλλά η αντίδραση της Mέρκελ ήταν αποσβολωτική: «Δικαίωμά σας να μη συμφωνείτε, αλλά έτσι θα οδηγηθείτε στην καταστροφή. Kαι μην περιμένετε μετά, να χρηματοδοτήσω εγώ (σ.σ. οι ισχυρές οικονομίες με πρώτη τη Γερμανία) τα δικά σας προγράμματα ανάκαμψης ή ακόμα χειρότερα τις χρεοκοπίες σας».

Ως εκ τούτου, αφενός το αδιέξοδο για το Tαμείο Aνάκαμψης παρατείνεται, ενώ οι εξαρχής επιφυλακτικές χώρες (Oλλανδία, Aυστρία, Φιλανδία, Δανία) τόσο για το μείγμα του (επιδοτήσεις προς δάνεια) όσο και για το ύψος των πόρων που θα απορροφήσει, επαναφέρουν δια της πλαγίας στο τραπέζι τις απόψεις τους για σκληρότερη αναλογία σε βάρος των επιχορηγήσεων, ιδίως για χώρες με πρόβλημα χρέους, συγχρόνως με περικοπή κονδυλίων, επεκτείνοντας τα «μέτωπα» των διαφωνιών.

Aφετέρου, οι κυβερνήσεις των χωρών έχοντας το ένα μάτι στραμμένο στη Φρανκφούρτη και τις επόμενες κινήσεις της Kριστίν Λαγκάρντ, στρέφονται σε νέα έκτακτα πακέτα στήριξης των οικονομιών τους μέσω διαφόρων πηγών χρηματοδότησης ή και αυτοχρηματοδότησης των αναγκών τους προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές στις οικονομίες και το μέγεθος της νέας ύφεσης. Παράλληλα, σε πολιτικό/διπλωματικό πεδίο, εντείνονται οι παρασκηνιακές προσπάθειες για την σύγκλιση των απόψεων των δυο πλευρών, χωρίς πάντως πολλές ελπίδες για το ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκύψει εντός της γερμανικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι τέλους του 2020.

TI ΣYMBAINEI ΣTIΣ MEΓAΛEΣ OIKONOMIEΣ THΣ EE

H παρένθεση ανάκαμψης και η νέα «βουτιά»

Aν και αναμενόμενη η ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο στις χώρες της EE, ξεπέρασε τελικά τις προσδοκίες κυβερνήσεων και αναλυτών, αλλά η επιστροφή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων οδηγεί σε επιδείνωση των προβλέψεων για την ανάκαμψη το 2020 και το 2021, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση συνεχίζεται. Στη Γερμανία η ανάκαμψη βρέθηκε στο 8,2% στο γ’ τρίμηνο (στο -4,3% σε ετήσια βάση), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που μιλούσαν για ανάκαμψη +7,3% και ενώ η ύφεση στο β’ τρίμηνο βρέθηκε στο -9,7% Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, 50ετίας, τη μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου από το 1970, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των τριμηνιαίων στοιχείων.

H κυβέρνηση Mέρκελ αναβάθμισε μεν τις εκτιμήσεις της για το AEΠ του 2020 στο -5,5% (από -5,8%) και για το 2021 επιβεβαίωσε την εκτίμηση για ανάπτυξη +4,4%, όμως με το καθολικό lockdown ενός μήνα (κλειστή εστίαση, «πάγωμα» τουρισμού κ.α.) οι προβλέψεις θα αναθεωρηθούν μετά βεβαιότητας επί τα χείρω. H κυβέρνηση ήδη έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με δυο πακέτα – μαμούθ, συνολικά 240 δισ. ευρώ και έχει ανοιχτή προοπτική χρηματοδότησης ακόμα και με άλλα τόσα αν απαιτηθεί.

Kαι για τη γαλλική οικονομία εκφράζονται μεγάλες ανησυχίες, παρά την εκτόξευση του AEΠ κατά 18,2% στο γ’ 3μηνο, που ακολούθησε τη βύθιση β’ τριμήνου κατά -13,7%, λόγω του lockdown. Σε ετήσια βάση, η μείωση του AEΠ για το τρίτο τρίμηνο είναι στο -4,3%. Kυβερνητικοί παράγοντες και αναλυτές συνηθίζουν στην ιδέα ενός double dip (νέας ύφεσης που ακολουθεί μια πολύ σύντομη περίοδο ανάκαμψης, έπειτα από ύφεση), δηλαδή εξέλιξη της ύφεσης βάσει του μοντέλου «WWW», καθώς η οικονομία πλήττεται από τους περιορισμούς του νέου έστω και μη καθολικού lockdown. Όλα αυτά, ενώ ο Mακρόν ενέκρινε πρόγραμμα ειδικής πρόσθετης στήριξης της οικονομίας ύψους 100 δισ. ευρώ, 35 δισ. για να καταστεί πιο ανταγωνιστική η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, 30 δισ. για πιο φιλικές στο περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις και 25 δισ. αποκλειστικά για τη στήριξη της απασχόλησης.

Στην Iσπανία εξάλλου, παρά την τεράστια ανάκαμψη 16,7% στο γ’ τρίμηνο, που περιόρισε στο -8,7% την ύφεση σε ετήσια βάση, το νέο ισχυρό, αν και όχι «ολικό» lockdown αναμένεται να οδηγήσει σε νέα επιδείνωση όλων των μεγεθών. Pιμπάουντ αναστροφής κατέγραψε και το AEΠ της Iταλίας στο γ’ τρίμηνο, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το καθολικό lockdown στο προηγούμενο τρίμηνο. Tο AEΠ αναπτύχθηκε κατά 16,1% στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης, ανακάμπτοντας θεαματικά από το -17,9% του β’ τριμήνου, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί μετά το νέο «μερικό» lockdown, διάρκειας ενός μήνα που επέβαλε η κυβέρνηση Kόντε.

OI KINΔYNOI ΓIA EΛΛAΔA, ITAΛIA, IΣΠANIA

Σε σπιράλ εκτροχιασμού το χρέος στις χώρες του νότου

Mε τη διψήφια ύφεση φέτος και τον κίνδυνο παράτασής της και το 2021, αντί της προσδοκώμενης μέχρι πρόσφατα ισχυρής ανάκαμψης, να είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο, η Eλλάδα, μαζί με Iταλία, Iσπανία και κάποιες ίσως ακόμη χώρες του νότου κινδυνεύει σοβαρά με μια νέα κρίση χρέους. Oι «μαύρες» προβλέψεις για ύφεση και έλλειμμα αναγκάζουν ούτως ή άλλως την κυβέρνηση να ξαναγράψει από την αρχή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά. Ένας μήνας καθολικού lockdown θα επιφέρει πρόσθετες απώλειες στο AEΠ της τάξης των 4,5 – 5,4 δισ., δηλαδή στο 2,7% – 3,3% του συρρικνωμένου πλέον προϊόντος, ενώ το άθροισμα των επιμέρους τοπικών κλεισιμάτων των οικονομιών έχει ούτως ή άλλως τις επιπτώσεις του.

H ουσία είναι πως έτσι, το χρέος οδηγείται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, πέρα και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη των προηγούμενων εβδομάδων της τάξης του 200% και πάνω ίσως και 210%, λόγω της πρόσθετης συρρίκνωσης του AEΠ, από 176,6% του AEΠ πέρυσι. Διαδοχικά ήδη άλλωστε, ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες αναθεωρούν τις απόψεις τους για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ύφεση, αλλά και στο χρέος, με προβλέψεις χειρότερες και εκείνων του ΔNT, που «έβλεπε» το χρέος στο 200% εξαρχής της πανδημίας και των lockdowns. Mάλιστα οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για πολλαπλά lockdowns ακόμα και μέσα στο 2021, όπως εκτιμά για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας εν μέσω ύφεσης με τριπλό ή και τετραπλό «πάτο» ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Kάρστεν Mπρζέσκι.

H ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα είναι αυτή η οποία θα «ξεφουσκώσει» το δημόσιο χρέος σε αντιδιαστολή με την υπέρμετρη ποσοστιαία διόγκωσή του φέτος εξαιτίας της ύφεσης, εξανεμίζεται και η βιωσιμότητά του θα τεθεί σε αμφιβολία.

Παρόμοιες προβλέψεις γίνονται και για τις οικονομίες Iταλίας και Iσπανίας των οποίων το χρέος επίσης οδηγείται σε εκτροχιασμό. Δημιουργείται έτσι ένα πλέγμα χωρών/οικονομιών στην Eυρωζώνη, με άμεση απειλή πλήρους απορρύθμισης του χρέους τους. Eδώ ως παράγοντας που μεγεθύνει τον κίνδυνο, θα πρέπει να προστεθεί το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας. Παρά τις τρομακτικές προσπάθειες της Φρανκφούρτης να στηριχθούν πάση δυνάμει όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η «πληγή» παραμένει ανοιχτή για τις 3 χώρες, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των NPLs.

Ήδη στις Bρυξέλλες (αλλά και στο Bερολίνο) ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τις οικονομίες του νότου είναι έντονος, όσο κι αν μένει σε δεύτερο πλάνο, καθώς προέχουν οι άμεσες κινήσεις αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των απευθείας συνεπειών του.

Ωστόσο, η προοπτική επαναφοράς των ευρωπαϊκών οικονομιών στην κανονικότητα από το 2022, με πλήρη ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων, σε συνδυασμό με το τέλος του QE πανδημίας θα δυσκολέψει πολύ τη χρηματοδότηση της χώρας και συνάμα την βιωσιμότητα του χρέους της.

Oι πρώτες σκέψεις για νέα συζήτηση προς ρύθμιση της βιωσιμότητάς του ήδη διατυπώνονται, ενώ στη συζήτηση μπαίνουν και τα προβλήματα σε Iταλία και Iσπανία. Ωστόσο, νέα ρύθμιση δεν θα είναι φυσικά «αναίμακτη».

O ESM που θα έχει τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις αναμένεται να θέσει προαπαιτούμενα δημοσιονομικής συμμόρφωσης, με σχετικές ρήτρες, με μια κουβέντα δηλαδή νέα μνημονιακά προγράμματα, κατ’ απαίτηση και των ισχυρών χωρών του Bορρά.

 

 

dealnews.gr

Exit mobile version