Xώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό, ανοίγουν η μία μετά την άλλη τις πύλες τους σε ξένους επισκέπτες, αλλά με σειρά μέτρων, που θέλουν να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού. Όλοι αντιλαμβάνονται πως οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο θα είναι βαρύτατες και η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα αργήσει. Πόσο λοιπόν στοιχίζει η πανδημία στον παγκόσμιο τουρισμό; Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) υπολογίζει τη ζημιά σε 1,2 τρισ. δολάρια μόνο για φέτος.
Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν στο 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ουσιαστικά αντανακλούν έναν μετριοπαθή υπολογισμό για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Θα μπορούσαν να φουσκώσουν στα 3,3 τρισ. δολάρια εάν το πλήγμα στα διεθνή ταξίδια αναψυχής επιμείνει έως και τον Μάρτιο του 2021, προειδοποιεί η UNCTAD και εξηγεί πως το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για αναπτυσσόμενες οικονομίες και νησιωτικές χώρες.
Για παράδειγμα η κατάρρευση του τουρισμού θα μπορούσε να στοιχίσει στην Τζαμάικα το 11% του ΑΕΠ της και στην Ταϊλάνδη το 9%. Σε άλλα hot spots, όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία οι απώλειες θα είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ. Η βουτιά του ΑΕΠ πιθανότατα θα μεταφραστεί σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας και αιμορραγία των εισοδημάτων σε αυτές τις χώρες. Υπολογίζεται ότι στην Ταύλάνδη οι μισθοί θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 12%, στην Τζαμάικα κατά 11% και στην Κροατία κατά 9%.
Οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα χάσουν επίσης δισεκατομμύρια δολάρια τουριστικών εσόδων, αλλά είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Να θυμίσουμε ότι ανεπίσημος στόχος της χώρας μας είναι φέτος οι τουριστικές εισπράξεις να κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ το 2019.