Στόχος και το μαύρο χρήμα στο Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μία σειρά από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συνθέτουν ένα συνεκτικό σχέδιο για το «άσπρισμα» της Ελληνικής οικονομίας. Ούτως ώστε και μέσω μηχανισμών για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μέσω κινήτρων και άρσης εμποδίων που σήμερα υπάρχουν να οδηγήσει εργαζόμενους και επιχειρηματίες μακριά από τη «γκρίζα» οικονομία.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων είναι – πέρα από το πακέτο για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό –  τα κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων (τα οποία μέσω της μεγέθυνσης της μορφής των εταιρικών σχημάτων στην Ελλάδα οδηγούν σε διαφορετικό κατ ανάγκη τρόπο λειτουργίας), παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στον πολιτισμό, στην κάρτα εργασίας και στις παθητικές και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση στο δημόσιο, στην νέα εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και στο ιδιωτικό χρέος το οποίο συνιστά μία μεγάλη «παγίδα» για ένα μεγάλο μέρος του επιχειρείν το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο στην «γκρίζα» οικονομία.

Σύμφωνα με το αναλυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή (προς συζήτηση την προσεχή Τρίτη), το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει ως στόχο μέσα από μία σωρευτική άνοδο του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ περίπου, να ανοίξει το δρόμο μείωσης φόρων και ανόδου Δαπανών. Και η πάταξη της παραοικονομίας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα διευκολύνει αυτό το στόχο ακόμη περισσότερο.

Το πλέγμα των παρεμβάσεων

Αναλυτικά οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου οι οποίες – βεβαίως μαζί με το σκέλος των δανείων των 13 δις ευρώ το οποίο από μόνο του απαιτεί μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια –  μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

Exit mobile version