Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ορισμένες πολιτείες αναγκάζονται να αναστείλουν και πάλι την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η εικόνα προκύπτει ανάγλυφα από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων και οικονομικών αναλυτών τις αμέσως προηγούμενες ημέρες και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, μία ημέρα μετά τα δυσοίωνα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 13 έως 22 Ιουλίου και από τις απαντήσεις προκύπτει πως η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 33,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, όμως, οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο μιλούν για ανάκαμψη κατά 17,8% και για ανάπτυξη 6,5% το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι προηγούμενες προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 18,5% και 8,% αντιστοίχως. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ντέιβιντ Μέρικλ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, τόνισε πως «η παρούσα κατάσταση παρουσιάζει δύο κινδύνους: αφενός το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση μερικές πολιτείες των ΗΠΑ και αφετέρου να σημειωθεί στασιμότητα όταν αρχίσουν και πάλι να κινούνται».
Μακροπρόθεσμη ζημία
Ο ίδιος προσέθεσε πως σε κάθε μία από τις περιπτώσεις ενδέχεται να υποστούν μακροπρόθεσμη ζημία οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας. Η Goldman αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο στο 25% και παραμένει πιο αισιόδοξη από την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
Σχεδόν τα 2/3 των οικονομολόγων εξέφρασαν την εκτίμηση πως θα χρειαστούν δύο ή και περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η αμερικανική οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης. Οι υπόλοιποι εκτιμούν πως θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει την αισιοδοξία να περιμένει πως θα ανακάμψει η οικονομία της υπερδύναμης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Σχεδόν το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει επιδεινωθεί η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας και η ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί. Δυσοίωνες είναι, άλλωστε, οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα αντιστραφεί η ανάκαμψη που έχει σημειωθεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επιδόματα ανεργίας
Μεταξύ 12-18 Ιουλίου κατατέθηκε λίγο πάνω από 1,4 εκατομμύριο νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας, από 1,307 εκατ. την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι η ανεργία θα μειωνόταν και εκτιμούσαν ότι οι νέες εγγραφές θα ήταν γύρω στο 1,285 εκατομμύριο.
Είναι η πρώτη φορά που η ανεργία αυξάνεται αφότου ξεκίνησε η σταδιακή, αργή μείωσή της, στις αρχές Απριλίου. Στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ, καθώς εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα.
Συνολικά, κάτι λιγότερο από 16,2 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο ανακοινώνονται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας και κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνουν νέο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων σε πολλές περιοχές.
Αν προστεθούν και οι άνθρωποι εκείνοι το εισόδημα των οποίων μειώθηκε ή δεν ήταν μισθωτοί και αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σήμερα κάποιου είδους βοήθεια από το κράτος. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ διάκειται ευνοϊκά στην πιθανότητα παράτασης της παροχής επιδομάτων στους ανέργους.