Τίτλοι τέλους στη φετινή τουριστική σεζόν

Τελειωμένη ουσιαστικά θεωρούν μικροί και μεγάλοι ξενοδόχοι την τουριστική περίοδο, παρά το ότι ο Αύγουστος δεν έχει ξεκινήσει καλά- καλά. Στα πολλά προβλήματα, που είχαν συσσωρευθεί πριν ανοίξουν τα σύνορα, ήρθε να προστεθεί η αύξηση των κρουσμάτων εντός κι εκτός συνόρων, ενώ κινήσεις όπως αυτή της Cyprus Airways, η οποία επί της ουσίας έβαλε σε black list την Ελλάδα, επιτείνουν την απογοήτευση των επαγγελματιών του κλάδου.

“Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γ. Τάσιος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αποκαλύπτοντας ότι από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας.

Η εικόνα του Αυγούστου παραμένει μακριά από τις προσδοκίες. Οι πληρότητες κατά μέσο όρο υπολογίζονται γύρω στο 50%– υψηλότερα τα ποσοστά στα μικρά νησιά αλλά χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα ένα κύμα ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής από ξένους επισκέπτες- ενώ ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται ως “terra incognita”, αφού πέρα από την προσδοκώμενη ανταπόκριση Ελλήνων στα εκπτωτικά “πακέτα” που ετοιμάζουν οι ξενοδόχοι, δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς κύμα επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η αποτύπωση σε αριθμούς της φετινής σεζόν θα γίνει μπαίνοντας το Φθινόπωρο, ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα, εισπράξεις άνω των 3 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη. Οι επαγγελματίες του κλάδου ήδη προετοιμάζονται για μια πολύ δύσκολη χειμερινή περίοδο, προσδοκώντας σε ακόμα πιο μεγάλη χείρα βοηθείας από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο λαμβάνει αντίστοιχα μηνύματα κι από την εστίαση. Στο βάθος παραμένει η εφιαλτική εκτίμηση για 250.000 νέους ανέργους.

Ανησυχητικά μηνύματα για το 2021

Αυτό που καθιστούν σαφές οι φορείς του Τουρισμού είναι ότι το οικονομικό επιτελείο δεν πρέπει να περιοριστεί στην επούλωση μόνο των φετινών απωλειών, καθώς τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και για την επόμενη χρονιά. Οι σκιές πάνω από τη βιωσιμότητα αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων tour operators παραμένουν βαριές, ενώ σύμφωνα με τα βασικά σενάρια εργασίας διεθνών οργανισμών κι επενδυτικών τραπεζών, οι φετινές απώλειες στις οικονομίες της Ευρώπης- και όχι μόνο- επ’ ουδενί θα καλυφθούν από την προσδοκώμενη ανάκαμψη εντός του 2021. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα εισοδήματα των πολιτών- “πελατών” της Ελλάδας θα παραμείνουν υπό πίεση.

Αποκαλυπτική είναι η σχετική μελέτη, που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα- ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο και μετά- αναμένεται πτώση του ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ κατά 7,5% το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται ανάκαμψή του κατά 5,3%. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις- πάντα με τα σημερινά δεδομένα- για τις χώρες- βασικούς πελάτες της Ελλάδας:

 

Πηγή: economistas.gr

Exit mobile version