Τα τρία γνωρίσματα ενός καλού επενδυτή

Υπάρχουν πολλοί επενδυτές, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια επιτυχία στο χρηματιστήριο: Κάποιοι διακρίνονται για την ικανότητά τους να βγάζουν σημαντικά κέρδη. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επενδυτές από όλους τους υπόλοιπους;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις καλός επενδυτής, αλλά η πλειοψηφία αυτών που έχουν επιτύχει έχουν τρία κοινά γνωρίσματα:

Αναπτύσσοντας αυτά τα γνωρίσματα, αυξάνεις τις πιθανότητες να εξελιχθείς σε καλό επενδυτή και να φτάσεις στους οικονομικούς στόχους σου.

Σωστή ιδιοσυγκρασία.

Όταν μιλάμε για επενδύσεις, η ιδιοσυγκρασία είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Η ιδιοσυγκρασία δεν έχει καμία σχέση με τις γνώσεις, την ευφυΐα και τη διορατικότητα. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν υπομονή. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Warren Buffett, “Κάποια πράγματα απαιτούν χρόνο. Δεν μπορείς να κάνεις παιδί σε έναν μήνα αφήνοντας έγκυες εννέα γυναίκες.”

Για να γίνεις καλός επενδυτής, είναι σημαντικό να μπορείς να απομονώνεις τους “εξωτερικούς θορύβους” και να εμμένεις στο πλάνο σου αγνοώντας το πλήθος. Είναι απαραίτητο να κατανοείς πλήρως την ιστορία της οικονομίας για να ξέρεις τι αποδίδει και τι όχι. Επίσης, πρέπει να έχεις τη συναισθηματική ικανότητα να διαχωρίζεις τις φυσιολογικές διακυμάνσεις της αγοράς από την υποκείμενη πραγματική αξία ενός asset.

Ικανότητα εκτίμησης των assets και των επιχειρήσεων.

Αν έχεις ασχοληθεί με τις μετοχές, τότε γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις την ικανότητα εκτίμησης της εγγενούς αξίας ενός asset. Αν δεν μπορείς να κάνεις τους υπολογισμούς μόνος σου, θα λειτουργείς πάντα από μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους πραγματικά εξαιρετικούς επενδυτές.

Οι μαθηματικοί υπολογισμοί σου θα πρέπει να σε βοηθήσουν να απαντήσεις σε μία και μόνο ερώτηση: “Πόσα πρέπει να πληρώσω για €1 σε κέρδη της σημερινής καθαρής αξίας;” Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να σε οδηγήσει στην απόρριψη του 90% – 95% των επενδυτικών ευκαιριών, αλλά να θυμάσαι το εξής: Λίγες καλές αποφάσεις αρκούν για να φτάσεις τους οικονομικούς στόχους σου.

Σωστή αντίληψη του ρίσκου.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διαχείρισης των χρημάτων σου και ανάπτυξης της καθαρής αξίας σου από την κατανόηση της ιστορίας της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας φούσκας του real estate, της φούσκας “dot.com” και της φούσκας της ολλανδικής τουλίπας.

Οπλίζοντας τον εαυτό σου με γνώσεις της οικονομικής ιστορίας και της ανθρώπινης ψυχολογίας, μπορείς να βελτιώσεις την αντίληψη που έχεις για κάθε ρίσκο και να αυξήσεις τις πιθανότητες αποφυγής λαθών.

Exit mobile version