Το χρήμα και ο τρόπος με τον οποίο το κινούμε αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε

«Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, προσφέρουν όμως μία αίσθηση τόσο παρεμφερή που μόνο ένας κορυφαίος ειδικός μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά.» – Όσκαρ Ουαιλντ

Συμβαδίζω με την άποψη πως τα χρήματα δε διαφθείρουν τους ανθρώπους, απλώς μεγεθύνουν τις αρετές και τα ελαττώματα τους. Ένας άνθρωπος με ευγενές υπόβαθρο, θα χρησιμοποιήσει την ευμάρεια για να ωφελήσει τους δικούς του και τον περίγυρο του, ενώ κάποιος χωρίς αναστολές θα διοχετεύσει τα χρήματα σε δραστηριότητες καθαρά κερδοσκοπικές, ή ακόμα και καταστροφικές.

 

Γράφει ο Αλέξιος Βανδώρος, Life Architect

 

Το χρήμα είναι ουδέτερο. Αυτό καθαυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι μόνο ένα όχημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλά ή άσχημα.

Κάθε χρηματικό ποσό έχει την ικανότητα να μας κάνει να βλέπουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες μας. Όταν κάποιος αποκτά αναπάντεχα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, μπορεί να βάλει τα επιπλέον χρήματα σε ένα αποταμιευτικό λογαριασμό, αν προτεραιότητα του είναι η ασφάλεια. Ή να τα χρησιμοποιήσει για ένα ταξίδι με το σύντροφο του ή τους φίλους, αν θέτει ως προτεραιότητα τη διασκέδαση. Ή ακόμα και για μία επέμβαση αισθητικής χειρουργικής, αν βάζει σε πρώτο πλάνο την προσωπική του εικόνα. Ένας επιχειρηματίας θα επενδύσει τα χρήματα με στόχο να τα πολλαπλασιάσει. Ένας φιλάνθρωπος μπορεί να τα διοχετεύσει προς ένα ίδρυμα για τους λιγότερο προνομιούχους.

Και ένας φιλάνθρωπος επιχειρηματίας θα επενδύσει τα χρήματα με στόχο να τα πολλαπλασιάσει και ένα σημαντικό μέρος αυτών στη συνέχεια θα το διοχετεύσει για να προσφέρει στους συνανθρώπους του.

Το χρήμα και ο τρόπος με τον οποίο το κινούμε αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε.

Το να αποκτήσει κάποιος τη σωστή νοοτροπία στα οικονομικά, αυτή του επιχειρηματία είναι το σημαντικότερο βήμα που μπορεί να πετύχει στη ζωή του.

Στην προ-βιομηχανική εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν επιχειρηματίες. Ήταν αγρότες ή κτηνοτρόφοι που δούλευαν στη γη του βασιλιά, δεν ήταν όμως υπάλληλοι του. Δεν λάμβαναν μισθό από το βασιλιά. Ακριβώς το αντίθετο: ο αγρότης πλήρωνε έναν φόρο για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη γη. Οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά ήταν μικροί επιχειρηματίες. Ήταν χασάπηδες, φουρνάρηδες, σιδηρουργοί κ.α. που μεταβίβαζαν τις δουλείες τους στους απογόνους τους.

Μόνο όταν ξεκίνησε η Βιομηχανική επανάσταση δημιουργήθηκε μία νέα ανάγκη, για υπαλλήλους. Δε λέω πως η υπαλληλική απασχόληση είναι κάτι κακό. Απλώς είναι ένας μόνο τρόπος παραγωγής εισοδήματος και μάλιστα εξαιρετικά περιορισμένος.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες, όμως πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν.» λέει ο Μοχάμαντ Γιουνούς, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης και  γνωστός ως ο «τραπεζίτης των φτωχών». Είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας.

Μπορείς να γίνει και εσύ «επιχειρηματίας»;

ΝΑΙ. Πρώτα πρέπει να μάθεις πως παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος! Να αποκτήσεις σταδιακά γνώσεις και εμπειρίες για το χρήμα και κυρίως να μπεις άμεσα στη δράση για να αποκτήσεις τα βιώματα. Το σωστό παιχνίδι του χρήματος μπορεί να ξεκινήσει τώρα και για σένα και είναι γεμάτο εκπλήξεις! Είναι η ώρα σου. Τόλμησέ το!

 

 

Αλέξιος Βανδώρος |  www.alexvandoros.com

Πηγή: Άλλαν Πέρσυ, Όσκαρ Ουάιλντ-99 μαθήματα σοφίας

Exit mobile version