Το Brexit έλειπε

Με την πανδημία του κορονοϊού να κυριαρχεί στη διεθνή ειδησεογραφία, οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως η έξοδος της Βρετανίας παραμένει μια από τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει, καθώς η πρόσφατη ψήφιση του νόμου περί Εσωτερικής Αγοράς από το βρετανικό Κοινοβούλιο απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας εμπορικής συμφωνίας και ξαναφέρνει προ των πυλών το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις από πέντε πρώην πρωθυπουργούς που προέρχονται και από τα δύο κόμματα -Συντηρητικούς και Εργατικούς-την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και παραγόντων του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζόνσον επέμεινε να φέρει προς ψήφιση ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο κατά τους επικριτές του παρακάμπτει τη συμφωνία αποχώρησης με την Ε.Ε. και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας τη δυνατότητα στη βρετανική κυβέρνηση να τροποποιήσει πτυχές της συμφωνίας αποχώρησης όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Λονδίνο ότι παραβιάζει τη συμφωνία αποχώρησης και πως απειλεί να εγκαταστήσει «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία, επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρας μέλους της Ε.Ε. Απειλούν μάλιστα το Λονδίνο με νομική προσφυγή αν ο νόμος δεν αποσυρθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν πως η ύφεση που είχε επέλθει λόγω κορονοϊού στην αντιπαράθεση για το Brexit, είναι πλέον παρελθόν.

Ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit το 2021, θα έχει πιθανότατα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής δοκιμασίας διεθνώς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Παράλληλα θα αμαυρώσει την εικόνα της Ε.Ε., που για πρώτη φορά θα δει κορυφαίο κράτος-μέλος της να αποχωρεί από τους κόλπους της.

Η πρόκληση του Brexit έρχεται να προστεθεί στην πρόκληση αντιμετώπισης του κορονοϊού και των οικονομικών του επιπτώσεων και της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, σε ένα ευμετάβλητο διεθνές σκηνικό. Σημαντική πρόκληση παραμένουν βέβαια και οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές, όπου η παραμονή ή όχι του προέδρου Τραμπ στην εξουσία αποτελεί πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα από τη συνήθη προεκλογική αντιπαράθεση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Exit mobile version