Το Impact Investing και πώς αυξάνει την αξία μίας επιχείρησης

Σύμφωνα με έρευνα της Carlyle Group, η εστίαση σε κοινωνικά βέλτιστες στρατηγικές, υπεύθυνη διοίκηση και ποικιλομορφία μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφές άνω του μέσου όρου της αγοράς και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.

Συγκεκριμένα, μέσω της έρευνάς της 2020 Impact Review, η Carlyle Group ανακάλυψε ότι μεταξύ όλων των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ από το 2013, για κάθε αύξηση 10% σε μισθοδοσίες αντιστοιχεί μία αύξηση 21,4% σε σωρευτικές επιστροφές.

Το impact investing (Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος) αποτελεί ένα νέο τρόπο δημιουργίας αξίας στη σύγχρονη αγορά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας της Carlyle Group, Jason Thomas, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί περί έμμεσων κοστών στο impact investing δεν ισχύουν.

“Το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν μειώνει το προφίλ επιστροφής επί της επένδυσης. Αντιθέτως, η ύπαρξη ενός πλάνου επίλυσης κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων στο οικονομικό μοντέλο μίας startup στην πραγματικότητα αυξάνει την αξία της επειδή α) αυξάνει τα βασικά νούμερα της επιχείρησης (π.χ. αύξηση εισοδήματος), και β) γίνεται πιο θελκτική προς κάθε πιθανό αγοραστή.”

Η αξία της ποικιλομορφίας.

Η έρευνα της Carlyle Group τονίζει τη σημασία των ποικιλόμορφων ομάδων, και πόσο αυτές συμβάλλουν στην απόκτηση πλεονεκτήματος στην αγορά χάρη στις διαφορετικές απόψεις, γνώσεις και πολιτιστικές ταυτότητες που τις χαρακτηρίζουν. Η ποικιλομορφία οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων, καλύτερα αποτελέσματα και, κατ’ επέκτασιν, καλύτερα κέρδη.

Βιώσιμη ανάπτυξη = Μακροπρόθεσμη αξία

Οι ομάδες διοίκησης που ενσωματώνουν τους 3 παράγοντες ESG (Environmental, Social, Governance) αναπτύσσουν επιχειρήσεις με περισσότερη βιώσιμη μακροπρόθεσμη αξία.

Ως παράδειγμα, η εταιρία αναφέρει τη Jeanologia, μία ισπανική εταιρία παραγωγής denim που χρησιμοποιεί οικολογικές τεχνολογίες. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού μοντέλου της είναι η μείωση της ποσότητας νερού και χημικών στη διαδικασία κατασκευής.

Πολλαπλές προοπτικές ανάπτυξης στην Ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής έχει δημιουργήσει ξεκάθαρες ευκαιρίες επαναπροσανατολισμού των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων προς τη μείωση των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εταιρίες που έχουν cash flow από το πετρέλαιο και το αέριο, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά – ή ακόμα και να διπλασιάσουν – τα καθαρά έσοδά τους αν το επενδύσουν σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Όσο αναπτύσσονται βαθύτερα κοινωνικά ζητήματα, οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και οπτικές αντανακλώνται ταχύτατα στις αξίες των επιχειρήσεων. Αν οι επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να εξελιχθούν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές οικονομικές μειώσεις.

Exit mobile version