Νέες έξυπνες μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών αρχών και η ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ECOFIN.
Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης οι αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και να διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση ακόμα και να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές κινήσεις.
Το γαλλικό μοντέλο
Οι γαλλικές φορολογικές αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα άντλησης στοιχείων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Η ΑΑΔΕ θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της γαλλικής Εφορίας και να αξιοποιήσει όλες τις σύγχρονες δυνατότητες Data Mining, εμπλουτίζοντας τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που ήδη χρησιμοποιεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στη Γαλλία οι φορολογικές αρχές, εκτός από τα δημόσια αρχεία, αντλούν δεδομένα για το προφίλ των φορολογουμένων και από βάσεις δεδομένων κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram), πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου Airbnb ακόμη και από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέσα από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ειδικών αλγορίθμων εντοπίζουν με κριτήρια risk analysis τους ύποπτους για φοροδιαφυγή και παρακολουθούν εκείνους που είναι στο όριο της φοροδιαφυγής.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας εντοπίζοντας περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λ.π.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ανάπτυξη του νέου έξυπνου ηλεκτρονικού εργαλείου και την προμήθεια του εξοπλισμού πληροφορικής θα ξεκινήσουν εντός του 2021 σε συνδυασμό και με τη ροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση του να γίνει έως το τέλος του έτους.
Διασύνδεση POS με Taxis
Από τα πρώτα όμως έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους είναι η διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών και POS με το Taxis. Με την εφαρμογή της online σύνδεσης ταμειακών μηχανών με το taxisnet, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα καταχωρείται στον server της εφορίας ,θα ελέγχεται αυτομάτως και οι διασταυρώσεις θα είναι πλέον μια απλή υπόθεση.
Στο πεδίο της φορολογίας το σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει και άλλες δράσεις όπως:
– Η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας.
– Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος φορολογίας της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) που καθιστά πιο ρεαλιστικές τις τιμές ζώνης ανά γεωγραφική περιοχή με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ευθυγράμμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις αξίες της αγορά
– Πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σχέδιο που προωθεί η ΑΑΔΕ σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν από το κινητό τους τις χάρτινες αποδείξεις και θα τις αποστέλλουν μέσω ειδικής εφαρμογής στην ΑΑΔΕ η οποία θα μπορεί να εντοπίζει εάν η απόδειξη εκδόθηκε από πειραγμένη ταμειακή μηχανή.
– Εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ.
insider.gr